Eerbetoon vermiste vliegers

OUDEMIRDUM - Maandag zal in het kader van 'Op dat we niet vergeten' de RAF BBFM (Royal Air Force Battle of Britain Memorial Flight) een Lancaster vanuit Engeland naar Oudemirdum vliegen.

Daar zal het tussen 15.00 en 16.00 een Flyby uitvoeren boven de crashsite van een gecrashte RAF Wellington R1322 bommenwerper die de laatste weken is geborgen. De aanvliegroute gaat over het terras van de Hege Gerzen in Oudemirdum. Het toestel is aankomend weekend in Nederland ter ere van The Battle of Britain Memorial Flight (www.raf.mod.uk). Veelal wordt gesproken over een legendarisch vliegtuig: ‘The Avro Lancaster is the most famous and succesful heavy RAF bomber of World War Two.’ De Lancaster vliegt tussen 15.00 – 16.00 uur driemaal over.

Mensen die meer willen weten van de luchtoorlog boven Gaasterland, kunnen vanaf 14.00 uur ook een lezing bijwonen over de materie. Bij strandpaviljoen De Hege Gerzen in Oudemirdum is dan amateur-historicus Jan Geert Vogelzang aanwezig om op het terras een lezing te geven over wat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld boven het IJsselmeer en aan de kust van Gaasterland. Dat de lezing die dag wordt gegeven heeft alles te maken met het eerbetoon aan de vermiste vliegers van de RAF Wellington R 1322 bommenwerper, die crashte in de nacht van 8 op 9 mei 1941 in het IJsselmeer, vijf kilometer uit de kust van Oudemirdum. Vanaf het terras van de Hege Gerzen was afgelopen weken de unieke berging van het oorlogswrak goed te zien. '

De aanvang van de lezing maandag 19 september is om 14.00 en duurt tot aan de Flyby van de Lancaster ergens tussen 15.00 en 16.00 uur. De toegang is € 1,00. De opbrengst zal worden gebruikt voor het realiseren van een monument op de Hege Gerzen dat herinnert aan de crash en de berging.