Bintangs bij Bar Sociëteit Noardeinde

WORKUM - Aankomende zaterdag is het, “Brij Blues Night” in Workum.

Voor de 25e keer wordt dit Blues en Rock Festival georganiseerd in diverse horeca gelegenheden in Workum. Noardeinde ontvangt de legendarische Bintangs, de rauwe en ruige Rhythm & Blues band opgericht in het jaar 1961. Samen met de Golden Earring is het de oudste nog bestaande rockband van Nederland en een van de langst bestaande bands ter wereld. Zelfs nog ouder dan de Rolling Stones (opgericht in 1962).

De eerste jaren werden er vooral covers gespeeld, zoals gebruikelijk was in die tijd. In 1966 kwamen de Bintags met hun eerste single “You can’t judge a book on his cover”, van Bo Didley. In datzelfde jaar stonden ze in het voorprogramma van de wereldberoemde Rolling Stones in de Brabanthallen in Den Bosch. Fans betaalden op zaterdag 26 maart 1966 slechts tien gulden voor het optreden van de Britse band. Een jaar later mochten de Bintangs opnieuw het voorprogramma verzorgen voor een wereldberoemde band, ditmaal de Kinks. De Kinks werden finaal weggespeeld door de gebroeders Kraaijeveld en consorten. De oudere jeugd zal de hits: “Travellin in the USA”, “Riding on the L&N” en “Snake in the grass” zich zeker nog weten te herinneren. De Bintangs speedlen in het jaar 1971 in de St. Jozefbar, beter bekend als Paul en Tine.

Holland-Telstar, het boekingskantoor van o.a. oud Workumer Bauke Algera en Dick Jaarsma wisten de Bintangs vast te leggen voor een optreden in Workum. Op zondag 20 juni 1971 speelden de Bintangs de zaal aan het Noard op nummer 184 helemaal plat. Een legendarische zondagmiddag in een bomvolle dancing. Van heinde en verre kwamen ze naar de St. Jozefbar om de rebelse Bintangs te zien spelen. De treinen vanuit Sneek naar Workum zaten overvol met fans, die allemaal op weg waren naar een hele zondagmiddag bier zuipen en lol maken. De vaten bier waren op zo’n middag niet aan te slepen liet Paul Andela ons weten. Op zo’n zondagmiddag werd de bierkraan soms niet eens dicht gedraaid, om toch maar aan de vraag van klant te voldoen, er werd stevig doorgetapt.

Na 45 jaar maken de Bintangs weer hun opwachting aan het Noard te Workum. In een zaal die historie ademt qua live muziek en je mee terug neemt naar de jaren 60 en 70. De Bintangs trappen af om 22:00 uur.