Huib Swets in Museum Heerenveen

Balk - Portret en model van Wolkers tot Juno is de titel van de solotentoonstelling van de architect/tekenaar/schilder Huib Swets (1942) uit Oudemirdum.

Van 2 september t/m 29 september presenteert de Pronkkeamer werk van deze beeldend kunstenaar. Huib Swets (1942) studeerde architectuur aan de Technische Universiteitte Delft.Na zijn afstuderen in 1969 werkte hij vele jaren als ontwerper van woningbouw-projecten, collectief met anderen, zowel als zelfstandig architect.

Na zijn pensionering ontwikkelde hij zich als meer vrijopererend schilder en tekenaar. Hij nam lessen bij enkele figuratief werkende kunstenaars, veelal opgeleid in Groningen aan de Academie Minerva (Frâns Faber, graficus en Jannes Kleiker, kunstschilder). Veel bewondering heeft hij voor de Noord-Nederlandse schilders Douwe Elias en Pieter Pander. In het buitenland geldt dit voor Andrew Wyeth (aquarel en eitempera) en de Scandinavische schilders uit de school van Skagen in Noord-Denemarken: Ancher, P.S. Krøyer en het palet van de Zweedse schilder Anders Zorn. Hij werkt figuratief, schildert veel naar model en maakt portretten in opdracht of van vrienden uit zijn omgeving en tekent reisimpressies op vakanties. De menselijke figuur als landschap en de wonderlijke magie van het portret boeien hem bovenal en worden gereflecteerd in al zijn recente werk.

Een deel van zijn werk is in het bezit van particulieren, waardoor het niet meer voor iedereen toegankelijk is. Deze tentoonstelling geeft een uitgebreid overzicht van het werk dat de laatste 10 jaar tot stand is gekomen.

Van 2 t/m 29 september te zien in de Pronkkeamer, Museum Heerenveen, Minckelerstraat 11, Heerenveen. Open: di t/m vr 11-17u, za/zo 13-17u. Toegang Pronkkeamer gratis.