Laatste uitvoering van Volksopera Faust in Workum

WORKUM - De Sint Gertrudiskerk vormt op zondagmiddag 11 september het decor voor Faust van GO! Opera, een bijzondere muzikaal spektakel.

Het is de laatste uitvoering van de volksopera die in de afgelopen twee jaar door de samenwerking van zes regionale projectkoren, waaronder het Friese projectkoor, is gerealiseerd. De ervaren koorzangers uit Friesland, Arnhem/Nijmegen, Het Gooi en Noord-Holland vormen samen één groot en hoogwaardig operakoor en hebben de hoofdrol in deze productie. De uitvoering van Faust op 3 juli in de Grote Kerk van Naarden (NH) werd door het publiek enthousiast onthaald met een staande ovatie.

Faust is Goethes klassieke verhaal over een wetenschapper die zijn ziel aan de duivel verkoopt. In ruil daarvoor krijgt hij roem, rijkdom en eeuwige jeugd. De Faust van GO! Opera is een uitstekende plastisch chirurg in dienst van een ziekenhuis. Vanuit een weddenschap tussen God en de Duivel wordt hij verleid tot het oprichten van een eigen commerciële kliniek voor plastische chirurgie, met alle gevolgen van dien.

GO! Opera heeft Faust als echte volksopera opgebouwd: het verhaal wordt muzikaal verteld met beroemde koorwerken, aria’s en duetten uit verschillende opera’s. De muziek is toegankelijk en herkenbaar met werk van Mozart tot Wagner en van Verdi tot Purcell. GO! Opera laat met Faust zien dat opera niet moeilijk en zwaar hoeft te zijn, maar voor iedereen heel leuk en boeiend gebracht kan worden. De Duivel zelf, de rol van bariton Jan Polak, vertelt met veel humor zijn verhaal en verbindt de meeslepende muziek tot een semi-scenische complete opera.

Het operakoor wordt afgewisseld met ervaren solisten uit de professionele operawereld. Wynanda Zeevaarder, Ingrid Stijsiger, Rosalinde Nierop en Teodora Drozdik-Popovic hebben allen een lange staat van dienst in de operawereld en zetten hun karakters overtuigend neer. Het GO! begeleidingsorkest van orkestleider Vaughan Schlepp bestaat uit musici die allen verbonden zijn aan de grote orkesten in Nederland. De productie staat onder leiding van dirigent en initiatiefnemer Roy Voogd.

Go! Opera is een initiatief van Stichting Amateurkoor. Deze stichting streeft ernaar om amateurkoren en -zangers op lokaal/regionaal niveau met elkaar te verbinden. GO! Opera ontwikkelt producties met een looptijd van twee jaar, uitgevoerd door jaarlijks wisselende regionale projectkoren. Met zo’n honderd musici op het podium is Faust in de setting van regisseur Petra Andriessen een geslaagde eerste productie geworden. Uitvoering: zondag 11 september om 15.00 uur in de St. Gertrudiskerk in Workum. Volwassenen: 17,50 euro. Kinderen t/m 15 jaar : 15,00 euro. Meer informatie en kaartverkoop via www.GoOpera.nl.

Fotobijlage: Jan Polak (bariton) als de verteller Mefisto (foto: Bert de Bruin)