Iedereen wil antwoord van de boer

NIJEMIRDUM - Dat er in melk nooit antibiotica zit, omdat dit verboden is en bovendien zorgt voor een forse boete, dat weten consumenten niet.

Tijdens de boerenlunch in Nijemirdum vorige week kwamen ze daar echter wel achter als ze er naar vroegen. En de opgetrommelde boeren? Die moeten dat meer vertellen. Dit zegt Willeke Veldman tijdens de lunch van FFBoeren. ‘We moatte fan us hiem.’

De opkomst bij de boerenlunch is enorm. Maar liefst 250 mensen zitten aan lange tafels. De koeien staan voor hen te vreten en soms te poepen en te plassen. ‘We moesten zelfs mensen afzeggen, zo’n succes is het.’ Dat er zoveel mensen bereikt worden, vindt Veldman die met haar echtgenoot een geitenhouderij heeft prachtig. ‘Iedereen kan met een boer praten en ook de placemats op de tafel zijn voer voor een gesprek. Daar staan dingen op waar mensen vaak niets van weten. Ook onderling wordt er gediscussieerd trouwens. Maar mensen willen vooral een antwoord van de boer hebben.’ Dat antwoord van de boer is er veel te weinig stelt ze en daar komt de sector steeds meer achter. ‘Voorheen had iedereen wel iemand in de familie die boer was. Tegenwoordig wordt dat steeds minder en dus wordt de kennis ook steeds minder van hoe een boer werkt en hoe producten bij de consument komen. Terwijl dat belang er steeds meer is, nu de consument ook steeds kritischer wordt. Die informatie moet dus op een andere manier gegeven worden.

Een veelgestelde vraag is volgens haar hoe laat boeren nu eigenlijk opstaan. ‘Blijkbaar weten mensen wel dat dit vroeg is.’ Maar ook is er veel belangstelling voor melk uit de tank. ‘Mensen vinden het fantastisch om te horen dat er geen antibiotica in zit. Want blijkbaar denken ze dat wel allemaal. Maar als een koe bijvoorbeeld een ontsteking heeft, krijgt hij natuurlijk geneesmiddelen. Maar de melk wordt dan apart gehouden tot dat dit middel er weer helemaal uit is.’ Ze voegt er aan toe dat op een goede kwaliteit melk bovendien een bonus wordt gegeven, maar bij melk waar antibiotica in gevonden wordt een boete staat. Boeren willen dat voor alles voorkomen en houden dat zelf wel in de gaten, merkt ze op. Daar is geen monster voor nodig. ‘Bovendien kun je van melk waar antibiotica in zit niets maken. Kaas en yoghurt mislukken meteen.’ Boeren moeten dat soort zaken meer communiceren , zo wordt inmiddels de bedrijfstak steeds duidelijker. ‘Maar dat zijn we niet zo gewend.’

Op de tafels staan allerlei producten van Gaasterlandse bodem. Brood, suikerbrood, bolletjes, gesneden vleeswaren en kaas van geiten en schapen, eieren vers van de kippenboer en drinken van de zuivelfabrikanten waar de boeren uit de regio aan leveren. ‘Maar ook melk uit de tank. Zodat mensen zelf kunnen proeven hoe dat smaakt.’ De lunch wordt kosteloos opgediend, maar mensen mogen wel een vrijwillige bijdrage doen. ‘We vinden het al heel fijn dat er vanuit de consument zoveel belangstelling is voor de boeren. Maar ook dat er vanuit de boeren zoveel belangstelling is om hun stem hier te laten horen. Want boeren hebben met nogal wat dingen rekening te houden. Het vee zijn onze werknemers. Maar we hebben ook te maken met de verwachtingen van de maatschappij. En met regel- en wetgeving. Daarbij moeten we alles ook nog eens financieel goed voor elkaar hebben en moet het praktisch gezien allemaal kloppen. ‘ Dat Nederland een geweldige kwaliteit levert aan voedingsmiddelen van de boer, maar tevens een van de goedkoopste landen is, wil ze nog wel even kwijt. ‘Je merkt dat er meer aandacht is voor eten. Dat merk je ook aan het aantal mensen dat hier is. We moeten ze alleen vertellen dat we goed zijn. Dat wat wij leveren gezond is. Wij vinden dat als boeren dan wel gewoon, maar in onze bescheidenheid vergeten we dat te vertellen. ‘

Meintje Haringsma