Alles mag, niets moet

BALK - Dinsdagmiddag bij de Bolster in Balk. Op het schoolplein allemaal mooie krijttekeningen, banken en wat tafels.

Van kinderen ontbreekt echter elk spoor. De beweeg- en cultuurcoaches van Miks verwijzen echter door naar het achtergelegen veld voor het Kinderdorp Balk. Op dit veld loopt het weliswaar niet storm, maar de ongeveer 25 kinderen vermaken zich er prima. Er lopen twee pony’s waar ze op mogen rijden en zelfs een Fries paard. Verder een opblaasbare glijbaan, doelen waar ze mee kunnen voetballen en er wordt geschminkt. Later wordt er ook nog een zeskamp gehouden vertelt coach Doede Deinum. Coach Lonneke Post vertelt dat het initiatief nieuw is in Balk en dus misschien wat aanloop nodig heeft.

Gevecht met natte sponzen

Ondertussen ontspint zich een gevecht met natte sponzen. Pets, tegen het gezicht van één van de andere coaches. De kinderen lachen er smakelijk om en gaan nog harder gooien. Doede Deinum geeft te kennen dat het aanbod divers is en dat elk kind mag doen wat het wil. ‘En als er speciale wensen zijn, dan gaan we kijken of we die ook kunnen vervullen.’ Het idee is om kinderen die nog geen vakantie hebben gehad om wat voor reden dan ook of die wel al vakantie hebben gehad, maar nog wat leuks willen doen activiteiten aan te bieden. Dat kan solo zijn zoals paardrijden, maar vooral ook in teamverband. ‘Later gaan we nog spijkerbroekhangen en spinnenweb ontwijken. En een zeskamp houden.’ Meedoen mag, maar hoeft niet. ‘Als iedereen op zijn eigen manier en niveau maar plezier beleeft en bezig is.’ Mooi is volgens Doede dat er zoveel goedwillende sponsoren zijn opgetreden. Want het moet low budget. ‘Het luchtkussen hebben we gesponsord gekregen, de pony’s zijn veel goedkoper en het hout is van de plaatselijke houtboer. Het is de kunst om met zo weinig mogelijk geld een zo leuk mogelijk aanbod te realiseren.’

Ruben Folkertsma staat ondertussen te wachten voor een ritje met een pony. ‘Drie jaar terug heb ik wel eens een keer paardgereden. Daarna niet meer. Ik dacht, ik ga het nu nog een keertje doen.’ De paarden komen overigens van manege Jansen uit Molkwerum vertelt Joke Schilstra. Dat weet ze omdat zij daar altijd rijdt. Dat is haar ook wel aan te zien, zonder aarzelen pakt ze de teugels en leidt de andere kinderen op de rug van de viervoeters rond. Ze kent bovendien alle namen van de pony’s en paarden. En als ze zelf gaat rijden is te zien dat ze dit veel vaker doet. Waarom ze hier is? ‘Ik vind het gewoon leuk om met z’n allen iets te doen.’ Tijmen Schotanus is er samen met zijn kleine zusje. Zijn moeder zit verderop en helpt met schminken. ‘Ik ben al op vakantie geweest, maar vind het gewoon leuk om samen spelletjes te doen. Mem vertelde me hier over.’ Ook hij is gek van het paard, maar ook zijn kleine zusje mag een ritje maken. Hij kijkt er trots naar en wacht in de rij tot ook hij weer een keertje op de brede rug van de viervoeter mag.

Meintje Haringsma