Anna van der Bos uit Harich werd examenzaal uitgestuurd

HARICH - Anna van der Bos uit Harich dacht dat ze mee kon doen met een herexamen, maar toen ze de examenzaal betrad, werd ze er gewoon weer uitgezet.

Anna:’Terwijl veel studenten al vakantie hadden en van het mooie weer aan het genieten waren, was ik aan het leren voor mijn allerlaatste tentamen van de opleiding Sociaal Pedagogisch Hulpverlening aan de Hanzehogeschool te Groningen. Goed voorbereid betrad ik 14 juli de tentamenzaal. Echter bleek al snel dat ik niet op de lijst van deelnemers stond en werd ik gelijk verwijderd uit de tentamenzaal. Aangezien ik er van overtuigd was dat ik mij voor deze herkansing had ingeschreven via Osiris (Student Informatie Systeem (SIS) voor het Hoger Onderwijs), ging ik er van uit dat ik het tentamen gewoon kon maken. Ik had me blijkbaar dus niet ingeschreven voor de betreffende herkansing.’

Zelf inschrijven

Anna verklaart dit als volgt:’ Eind 2015 werd bekend dat men als student zich zelf moet inschrijven voor de herkansingen via Osiris, dit kan uitsluitend tot 14 kalenderdagen voor de herkaning plaats zal vinden. Maar vaak zijn de cijfers dan nog niet eens bekend van de eerste kans. Voorheen werd dit gedaan door de opleiding zelf en indien je als student niet op de lijst met deelnemers stond, kon je je naam en studentnummer noteren, zodat de betreffende docent het behaalde cijfer in kon voeren.’ Diep teleurgesteld door de afwijzing en vol onbegrip kreeg Anna te horen dat er geen enkele mogelijkheid was om mee te doen aan de herkansing, waar ze hard voor had geleerd en zich dagen voor had opgesloten in de mediatheek. ‘Het enige wat ik op dat moment nog kon doen, was het indienen van een verzoek aan de examencommissie. Ik nam contact op met een medestudent, die te laat was met inschrijven voor de herkansing. Zij had voorafgaand aan het tentamen contact opgenomen met de examencommissie en ze werd van het kastje naar de muur gestuurd. Er werd haar verteld dat ze er van uit kon gaan dat ze niet deel mocht nemen aan de herkansing. Uiteindelijk kreeg ze twee uur voordat het tentamen van start zou gaan te horen dat ze toch zonder inschrijving toestemming had gekregen om deel te nemen aan de herkansing. Maar welke student kan binnen twee uur een tentamen leren? Inmiddels heb ik een verzoek ingediend bij de examencommissie voor een extra kans voor het tentamen. De examencommissie was al met vakantie, nog voordat de officiële vakantie in was gegaan, vandaar dat mijn verzoek halverwege augustus pas in behandeling wordt genomen.’   De school reageerde eerst met de opmerking dat studenten al twee jaar weten hoe het werkt. Die opmerking werd overigens later weer genuanceerd. Voorlichting belde met de mededeling dat het in het geval van Anna mogelijk toch genuanceerder ligt. Wat dit precies betekent wilde de afdeling echter niet zeggen.