‘De intensiteit waarmee mensen komen’

WORKUM - Cees Ras zit vooraan de tafel in de Begine en praat honderd uit met een vrouw die hij net heeft leren kennen. En dat vindt hij leuk, want het is de bedoeling van deze avond.

De beheerder van de Smidte lacht als hij zegt dat zijn vriendin hem zo lekker in de gaten kan houden. Zij werkt namelijk aan de overkant in een winkel. ‘Nee, hoor dat is maar gekheid. Ik ben hier vooral om de gezelligheid van het buurtje te vieren. En ik vind het leuk om te kijken hoe je mensen hier krijgt in dit leuke straatje met horeca en winkeltjes. Op deze manier blazen we het leven in. Want iedereen zou moeten weten dat het echt een heel leuk straatje is. En dat we er van alles aan doen om het te verlevendigen.’

Zo realiseerde de straat al een bijenhotel. ‘De hele buurt is inmiddels bijvriendelijk.’ Ras vindt vooral de vertrouwde sfeer aan tafel heel fijn. ‘Eten is direct contact met elkaar hebben en een stap dichterbij de persoon die naast je aan tafel zit. ‘ Belangrijk vindt hij het ook dat er vooral vegetarisch en gezond wordt gegeten. ‘Dat is natuurlijk ook een onderdeel van deze maaltijden.’ Zelf maakte hij een hartige taart. ‘Maar dat is voor mij niet moeilijk, ik kook altijd,’zegt de man die altijd in de natuur werkte ondermeer als boswachter.

Aan het einde van het gesprek zegt hij nog dat het niet om het getal van de mensen gaat, maar om de intensiteit waarmee ze komen. En houdt hij nog even een pleidooi voor het smeden in de Smitte. ‘Dat geeft zulke mooie ervaringen. Mensen merken dat het een stuk verwondering geeft dat dit eruit kan komen als je met vuur en dat harde materiaal werkt. Moet je ook eens doen, kom eens langs.’ En dan dringt hij aan om ook te eten. ‘Er is genoeg, neem ook wat.’

Meintje Haringsma