Mantelzorgwaardering aanvragen wordt gemakkelijker

BALK - Het aanvragen van een mantelzorgwaardering wordt gemakkelijker in de Fryske Marren. Dit compliment betekent dat mensen 150 euro krijgen voor het vrijwillige werk dat ze bij anderen doen om hen te ondersteunen.

De mantelzorgwaardering voor 2016 wordt zo veranderd dat het nu ook mogelijk is het bedrag te krijgen als één van de beide in een andere gemeente woont. Als de mantelzorger buiten De Fryske Marren woont bijvoorbeeld. Of als degene die hulp krijgt elders woont.

Bovendien kunnen nu ook meerdere mantelzorgers die iemand helpen de waardering krijgen. Voorheen kon maar één persoon het bedrag ontvangen. Voorwaarde is wel dat de mantelzorger langer dan zes maanden en meer dan acht uur in de week mantelzorg verleent.

In 2015 zijn er 577 mantelzorgwaarderingen uitbetaald. De gemeente hoopt dat in 2016 zo’n 1150 mensen het bedrag krijgen en aanvragen. Er is weliswaar een budget van 272.000 euro beschikbaar maar als meer mensen recht op het compliment hebben, krijgen ook zij het als dat geld al op is. De mantelzorgwaardering kan na 1 september worden aangevraagd bij de gemeente. Vanaf 2017 kan het hele jaar door een aanvraag worden gedaan.