Ontwerp fontein voor Stavoren zaterdag onthuld

STAVOREN - Het concept-ontwerp voor de fontein van Stavoren is zaterdag gepresenteerd.

Dat gebeurde in het bijzijn van de kunstenaar Mark Dion. De Amerikaan toonde vanaf 15.00 uur zijn creatie aan de Staverse bevolking. Tijdens een eerder bezoek aan de Friese stad sprak hij met bewoners en deed hij tijdens verschillende momenteninspiratie op voor het ontwerp.

Zoals bekend worden voor 2018, het jaar waarin Leeuwarden-Fryslân Europese Culturele Hoofdstad is, allerlei activiteiten en projecten ontwikkeld die Friesland tot ver over de grenzen in het licht zullen zetten. Een van de grootste projecten is 11Fountains. Hiervoor wordt voor elk van de Friese Elf Steden een fontein ontworpen door elf internationaal gerenommeerde kunstenaars uit elf landen.

De waterkunstwerken blijven na 2018 staan en worden nieuw cultureel erfgoed. De Elf Steden en de elf fonteinen vormen samen een uniek concept. De verwachting is dat de combinatie van eeuwenoude steden en hedendaagse kunst, tezamen met het indrukwekkende Friese landschap, cultuurtoeristen uit de hele wereld zal trekken.

Leden van de elf fonteincommissies denken mee over, bijvoorbeeld, de meest geschikte locaties. De commissies worden gevormd door inwoners van de Friese steden. Projectleider Anna Tilroe:’Want we willen dat de mening van de mienskip gehoord wordt.’

Fonteinkunstwerk Hindeloopen

Voor de fontein in Hindeloopen wordt een nieuwe kunstenaar gezocht. De in New York woonachtig Chinees Cai Guo-Qiang heeft zich teruggetrokken. Hij is er ondanks uitgebreide research niet in geslaagd een ontwerp te maken dat zowel in zijn oeuvre als in het historisch beeld van de stad past. Anna Tilroe: ‘Dat is een eerlijk en bovendien valide argument. En we zijn blij dat hij zijn beslissing in dit stadium neemt. Dat verschaft ons voldoende tijd om een andere kunstenaar te zoeken.’Het team van 11Fountains heeft al een kandidaat, ook uit China afkomstig, op het oog.