Fluitend in de natuur met de Turegluur

BALK - De promotiekar De Turegluur van Armoud van de Ridder gaat fluitend 2016 in.

De promotiekar van het Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid ((IVN) staat ook dit jaar weer op zomermarkten, braderien, tuinfairs, Open Dagen en andere publieke bijeenkomsten om met name kinderen directer in contact te brengen met de natuur, het landschap en onze leefomgeving.

De Turegluur is een project van Arnoud van de Ridder van de afdeling Sudwesthoeke van het IVN. Hij volgde de afgelopen 2 jaar een natuurgidsencursus van het IVN. Een van de examenonderwerpen was de realisatie van een educatief project. Dat werd de Turegluur; een vogelkijkhut op het onderstel van een oude caravan die eind 2014 werd overgenomen van de IVN-afdeling noord-oost Friesland. Arnoud zag mogelijkheden om met de Turegluur het natuureducatieve werk van het IVN onder een breder publiek in zuidwestelijk Friesland en de rest van de provincie te brengen en naamsbekendheid van het IVN te vergroten. Een ander doel is om met kinderen, maar ook hun ouders en grootouders te betrekken bij de natuur.

In de winter van 2015 ging Arnoud voortvarend van start, verbouwde de Turegluur en bracht vrolijke kleuren aan, en richtte de Turegluur in met rieten matten, kunstgras, landschapsfoto’s van Jan Tijsma en bedacht diverse laagdrempelige natuurspellen. Vorig jaar stond hij op 15 verschillende bijeenkomsten in de zuidwestelijke regio als de Lutske Dagen in Balk, Open Monumentendag te Woudsend, een tuinfair in Rijs en afsluitend op de Groene Markt van de Gaasterlandse Natuurweek in de herfstvakantie.

Ook dit jaar is de Turegluur weer te zien op bijeenkomsten. Zo sierde de Turegluur het terrein van de Tuin bij de Wildernis, een camping in Zorgvlied en Appelscha, de Jeugddag van de BFVW te IJlst en de Slootjesdagen van half in Oosterwolde en Leeuwarden half juni. De komende maanden zal de Turegluur ook op diverse zomermarkten staan als in Balk en het Frysk op Riis Festival op 26 juni aanstaande. Ook zal de Turegluur op andere lokaties worden ingezet en zorgen lokale afdelingen dat de Turegluur zichtbaar is. Als u kennis wilt maken met de Turegluur volg de ontwikkelingen op Facebook en zoek met het woord Turegluur of neem contact op met Arnoud via 06-30105981 of arnoudvanderidder@gmail.com als u de Turegluur voor een eigen evenement wil inzetten.