Veteraan Dirk van Leeuwen voor zesde keer naar Veteranendag

OUDEMIRDUM - Zaterdag 25 juni is het Nederlandse Veteranendag.

In aanwezigheid van Z.M. de Koning Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Hennis Plasschaert in Den Haag zullen veteranen daar samenkomen. Dirk van Leeuwen (53) uit Oudemirdum is daar ook bij. Hij woont de plechtigheden al voor de zesde keer bij en loopt mee in het defilé in Den Haag.

Nederland telt ruim 117.000 veteranen. Veteranendag is een jaarlijks eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen – jong en oud, man en vrouw – die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. De Nederlandse Veteranendag zorgt voor meer maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen en geeft een gezicht aan alle mannen en vrouwen, jong en oud die veteraan zijn. Van Tweede Wereldoorlog-veteranen tot en met militairen ingezet bij de vredesmissies van nu in Afghanistan en Mali. Voor hen organiseert het Nationaal Comité Veteranendag jaarlijks de Veteranendag in Den Haag.

Daarnaast ondersteunt het Comité initiatieven van en voor veteranen, gemeenten bij hun lokale veteranendagen, het educatieprogramma Veteraan in de Klas en het dragen van de Witte Anjer als blijk van waardering voor veteranen.

Teamgevoel van toen

De veteraan uit Oudemirdum ging op 18-jarige leeftijd op missie naar Libanon. ‘We waren met 17 mannen gehuisvest in een half afgebouwd huis, van waaruit we op patrouille gingen. Wat je dan met elkaar hebt, vind je nergens anders.’ Na zijn missie ging Dirk aan de slag als douanier. Hij werkt onder andere op een patrouilleschip op de Waddenzee en in de haven van Harlingen om het smokkelen van goederen naar Nederland te voorkomen. Veel van Dirks collega’s zijn veteraan. Zes jaar geleden besloten zij om als een groep mee te lopen in het defilé: ‘Veteranendag is een mooie dag voor iedereen die ooit is uitgezonden. Meelopen in het defilé brengt het teamgevoel wat we allemaal kennen van toen weer helemaal naar boven. Dat bijzondere gevoel deel ik ook graag met mijn vrouw. Daarom komt zij elk jaar mee naar Veteranendag.’

Veteranen Dutchbat III en Invictus-atleten

Tijdens Veteranendag 2016 wordt speciaal stilgestaan bij de missie Dutchbat III en de prestaties van de Nederlandse afvaardiging aan de Invictus Games. Dutchbat III-veteranen zijn speciaal genodigd in de Ridderzaal en op het Binnenhof. In het defilé lopen ze in de voorste gelederen. Bovendien wordt voor hen op het Malieveld het Srebrenica-lied van zangeres Renee van Bavel samen met de Fanfare Bereden Wapens uitgevoerd. Ook deelnemers aan de Invictus Games lopen mee in de kopgroep van het defilé. Het Nederlandse team haalde afgelopen mei in Orlando 17 medailles binnen.

Programma Nederlandse Veteranendag

09:00 uur Festivalterrein Malieveld open voor iedereen. Met o.a. ontmoetingsplekken voor veteranen, militaire voertuigen, boeken en kunst van veteranen, F16-simulator en informatiemarkt. Voor kinderen is er de Kids Corner met o.a. klimtoren en hindernisbaan. Daar ook een speciale plek voor de winnende brief schrijfwedstrijd en het stripboek Op Missie 2.

10:20 uur Muzikaal en filmisch programma in Ridderzaal voor genodigden met o.a. Z.K.H. Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Hennis Plasschaert, zangeres Anneke van Giersbergen, ensemble Orkest Koninklijke Luchtmacht, veteranen Dutchbat III, atleten Invictus Games, winnaar schrijfwedstrijd en dragers Militaire Willems-Orde.

11.00 uur Optreden NS Harmonieorkest Centraal Station Den Haag. Start optredens muziektent Malieveld met o.a. veteraan Dennis Kroon, Renee van Bavel, DJ Lars Filippo en Wieteke van Dort.

11:30 uur Ceremonie op het Binnenhof voor genodigden. Uitreiking herinneringsmedailles aan 70 veteranen net terug van missie en na afloop overhandiging boekje mooiste inzendingen schrijfwedstrijd aan Z.M. Koning Willem-Alexander door klas Gooise Praktijkschool Hilversum. Aankomst Kids Trike Day op Malieveld.

12.00 uur Aankomst veteranen motorrijders op Malieveld

13:15 uur Start defilé door Haagse binnenstad en fly-past voor iedereen toegankelijk.

14:30 uur Start optredens hoofdpodium Malieveld met O’G3NE, Koninklijke Militaire Kapel en Boston Tea Party.

18:00 uur Einde programma Malieveld

Voor verhalen van veteranen en meer informatie over Veteranendag en de overige activiteiten: www.veteranendag.nl. Facebook: @Veteranendag. Twitter: @NLVeteranendag. Ook is de Veteranendag-app met informatie over de dag te downloaden in de app-stores.