Open dag Runia Fourage

NIJEMIRDU - M Runia Fourage aan het Wytlânsdykje 17 in Nijemirdum houdt op zaterdag 18 juni van 14.00 tot 19.00 uur open dag voor klanten en belangstellenden.

De firma bestond in 2016 alweer 65 jaar en viert dat met deze open dag eveneens. ‘Dat jubileum is ons uitgangspunt, maar we willen ook gewoon weer even ons gezicht laten zien,’aldus Tineke Runia. Op de speciale dag kunnen mensen zien wat het bedrijf zo ongeveer doet. ‘Maar het is ook bijvoorbeeld leuk voor oud-personeel. Want de insteek blijft verder vooral dat het een gezellige dag wordt.’ Op de open dag wordt getoond welke zaken er worden gebruikt om het fourage bedrijf te runnen. ‘We zijn natuurlijk vooral met vrachtwagens op pad. Die zullen onder andere te zien zijn. Verder zullen onze vertegenwoordigers aanwezig zijn. Ook staan er toeleveranciers met een aantal stands. En voor de kinderen zijn er beestjes, een springkussen en een goochelaar.’

Fotopresentatie

In 65 jaar is er natuurlijk nogal wat gebeurd. Wat grondlegger Gerrit Runia in de vorige eeuw is gestart en wat er daarna allemaal is gebeurd, is in een fotopresentatie allemaal te zien. ‘De beginfase van het bedrijf en nu is natuurlijk een heel verschil. Zo konden klanten in het begin bijvoorbeeld ook gewoon een tank met leidingwater bestellen. Zulke dingen zijn nu ondenkbaar.’ Maar ook de telefoon in het bedrijf werd voor heel andere zaken gebruikt. ‘Er waren in die tijd weinig telefoons in de omgeving. Als iemand dus iets speciaals had, of er was een dringende zaak dan kwamen ze naar het bedrijf van mijn schoonvader om te bellen.’ Op de open dag is die schoonvader en de derde generatie in het bedrijf overigens ook aanwezig. De huidige eigenaren Gerrit Age Runia en Marin Runia en hun echtgenoten Hendrikje Runia-Smink en Tineke Bergstra willen vooral proberen op de dag met zoveel mogelijk mensen een praatje te maken. Meer informatie over de firma is te vinden op: www.runiafourage.nl.