Kunst aan de EE: 10 dagen, 100 kunstenaars

WOUDSEND - van 17 tot en met 26 juni wordt in Woudsend Kunst aan de Ee gehouden. Dit betekent in 10 dagen honderd kunstenaars.

Maar ook 3.700 m2 professionele kunst: schilderijen, fotografie, keramiek, glas, brons, hout, textiel, steen en sieraden. Kunst aan de Ee wordt georganiseerd in een leegstaand kantoorpand (de vroegere behuizing van Woudsend Verzekeringen) in het historische centrum van Woudsend. Het is een grote kunstmanifestatie die Woudsend tien dagen lang omtovert tot een kunstdorp.

De deelnemende kunstenaars zijn zorgvuldig geselecteerd en op persoonlijke titel uitgenodigd. De Friese kunstenaars zijn ruim vertegenwoordigd, maar het merendeel van de deelnemers komt van (ver) buiten Friesland. Initiatiefneemster van Kunst aan de Ee is Iris ten Cate (tevens eigenaresse van galerie IRIS > Anders Mooi in Woudsend). Haar missie is om kunst te verbinden met een groot publiek.

Veel meer te doen

Iris: ‘Woudsend is van nature een watersportdorp. Met Kunst aan de Ee willen we laten zien dat er in ons prachtige dorp nog veel meer te doen is. Een podium voor professionele kunstenaars dat meer dan 1.000 objecten bij elkaar brengt’.

Kunst aan de Ee wordt voor de tweede keer georganiseerd. Iris ten Cate: ‘Twee jaar geleden was het evenement een groot succes. Meer dan drieduizend bezoekers, tevreden deelnemers en veel enthousiasme bij bewoners en bedrijven in Woudsend. Het was een eenvoudige beslissing om dit jaar de tweede aflevering te organiseren.’

Het bezoeken van Kunst aan de Ee kost € 3,50 per persoon (inclusief een expositiebrochure). Daarnaast zijn leerlingen van basisscholen en bewoners van ouderenvoorzieningen uitgenodigd om kosteloos te gast te zijn.

De expositie kent een aantal speciale Live Art activiteiten. Zo werkt kalligraaf Baukje Scheppink tijdens openingsuren aan het project 'De Letter E Legende', gebaseerd op oude teksten van Jacob van Lennep. De FantasticPlasticSoupPunnikMachine informeert basisschoolleerlingen spelenderwijs over de Plastic Soup problematiek in de oceanen. Hannah van Herk fotografeert bezoekers met hun lievelingsobject. Daddies Nasty Sons maken live een graffiti kunstwerk op de buitenmuur van het expositiegebouw. Ook is er een workshop ECO printing en in de Kunstfabriek kunnen bezoekers zelf een kunstwerk maken.

Kunst aan de Ee is geopend voor publiek van vrijdag 17 juni tot en met zondag 26 juni. Bezoekers zijn dagelijks welkom 13.00 tot 17.00. In de beide weekeinden van 11.00 tot 17.00 uur. Op de vrijdagen bovendien van 19.00 - 22.00 uur.

De opening (op uitnodiging) vindt plaats op vrijdag 16 juni om 13.00 uur en wordt verricht door Mirjam Bakker, wethouder van de Gemeente Súdwest Fryslân, en Alex Bonnema, directeur woningcorporatie Elkien. De openingsprogramma wordt afgesloten met een exclusief optreden van Theater Suer.

Direct daarna is de expositie open voor publiek. Op YouTube is een filmpje te vinden. Ga daarvoor naar Youtube en tik 'Kunst aan de Ee' in het zoekveld)