Expositie: de bij bedreigd

WORKUM - De bedreigde bij als thema voor een atelier, een woonwinkel en een hoveniersbedrijf.

Dat is wat Rik Denekamp en Jessica Verspuy van Rik Denekamp Fotografie en Arjan Jenema van het hoveniersbedrijf Natuurvol Tuinen en de woonwinkel en webshop Natuurvol Wonen opgezet.

Jessica Verspuy en Rik Denekamp verdiepten zich in de bedreiging van de bij. Op een dag was Jessica naar bijen aan het kijken die om planten heen zwierven. Ze was er eigenlijk zeker van dat deze planten bespoten waren. Ze vroeg zich af: Is dat eigenlijk een bedreiging voor de bij? Hiermee was het idee voor een project realiteit. Beide, Jessica en Rik, zijn dierenvrienden en geïnteresseerd in de natuur en daarom vonden ze dat er iets mee gedaan moest worden. Jessica informeerde bij een fruitteler in haar woonplaats Sint Jacobiparochie waar een imker uit Beetgumermolen zijn bijenkasten heeft staan. De imker en de fruitteler waren beide direct enthousiast en bereid om mee te werken aan een fotoreportage en een interview.

Aanbod bloemen

Arjan Jenema van het hoveniersbedrijf Natuurvol Tuinen en de woonwinkel en webshop Natuurvol Wonen heeft ook al een tijd oog voor de bedreiging van de bij. Bij de aanleg en het onderhoud van tuinen probeert hij samen met de klant steeds vaker rekening te houden met bijvoorbeeld het aanbod van bloemen in de tuin. Bijvriendelijk tuinieren wordt gelukkig steeds belangrijker.

Tot half juli zal de fotoreportage te bezichtigen zijn in het atelier van Rik Denekamp Fotografie aan de Begine 29 in Workum en in de woonwinkel Natuurvol Wonen aan het Noard 153 in Workum. Tevens zal er informatie zijn over de bedreiging van de bij en zullen er bij-gerelateerde producten zijn zoals insectenhotels en bloemenzaden. Voor openingstijden zie www.natuurvol.nl/wonen en www.rikdenekamp.nl.

Foto’s: Rik Denekamp fotografie