Zeilwedstrijd Staverse Jollen in Laaxum

LAAXUM - Afgelopen zaterdag werd de eerste wedstrijddag van het seizoen 2016 in Laaxum gehouden. Acht vissermans jollen en twee kajuitjollen deden mee aan deze jaarlijkse strijd om het jollenkampioenschap.

Voor de puntenwaardering werd gekozen voor het systeem wat bij de SKS skutsjes geld. Volop zon en het was warm. De windrichting was voornamelijk noord maar bleek niet altijd even constant. Een vlagerige wind van maximaal windkracht 3 Bft maakte het er voor de zeilers niet makkelijk op. Voor de haven van Laaxum is deze richting echter ideaal. Net als vorig jaar werden er onder leiding van de commissie Laaxum twee korte wedstrijden gehouden.

Start

De start is erg belangrijk want hier kunnen de jollen kostbare tijd winnen of verliezen. In beide wedstrijden was de Staverse Jol Simmernocht, met visserijnummer ST 63, van Wil Peeters uit Boxmeer oppermachtig. De jol had in beide wedstrijden een grote voorsprong en achter hem in een kluit de rest van de jollen. De wisselingen zaten in die kluit. Van lekker vrij zeilen was geen sprake. In de eerste wedstrijd had de Hoop op Zegen (HL 62) met schipper Jan Griek uit Hindeloopen een hopeloos slechte start en ging als laatste over de startlijn.

Na een inhaalrace behaalde deze kleine jol toch nog een derde plaats. In de tweede wedstrijd revancheerde de bemanning zich volledig en ging nu als eerste over de startlijn. Maar tegen de ST 63 was geen kruid gewassen. De Elisabeth Jacoba (HL33) van Dirk Strijker uit Warns liet in de tweede wedstrijd zien welke mogelijkheden deze jol heeft. Dat komt voor een groot deel door een uitgebreid onderhoud van het schip en een compleet stel nieuwe zeilen. Een geduchte tegenstander voor de komende drie wedstrijd dagen. De jol Nooitgedacht (ST 60) van Henk de Roos uit Stavoren deed dit jaar voor het eerst weer mee na een grondige restauratie. Een prachtige en in potentie een snelle jol en we verwachten er nog veel van. Ook de WK 2 van Frans Regter uit Hoorn is een nieuwkomer en deze jol is bij Leerwerkproject Hoorn volledig gerestaureerd.

Uitslag vissermansklasse: 1. ST 63 , Wil Peeters Boxmeer, 2. Hl 62, Jan Griek Hindeloopen, 3. ST 16, Henk Zijlstra Stavoren, 4. HL 33, Dirk Strijker Warns, 5. WK 2, Frans Regter Hoorn, 6. ST 48, Jonge Vissers Onder Zeil Workum, 7. ST 60, Henk de Roos Stavoren, 8. ST 81, Tijs Visser Stavoren

Uitslag kajuitklasse: 1. Bram, Kavin Lutgendorff Makkum, 2. Jolijt, Uli Kappel Duitsland

De volgende wedstrijddag is op zaterdag 16 juli 2016 tijdens de Visserijdagen in Stavoren.

Foto’s Hans Kuipers