Hotske Batteram: Op het leven

Balk - Ze wachtte op de dood. Niet op die van haarzelf, maar op de dood van haar klanten.

Natuurlijk zijn haar klanten mensen en zo bekijkt zij hen ook. Ze is begrafenisondernemer. En net als iedere ondernemer heeft ook zij een eigen klantenkring. Oprecht zei zij; ik heb hetbeloofd dat ik er voor hen ben. Een prachtige lieve vrouw met een beroep vol liefdevolle zorg voor de ander.

Ze waren een weekendje weg met de camper en de vraag was; als ik onverwacht weg moet, als er iemand dood gaat, kan de slagboom dan open? Er lag niemand op sterven, dat was de kansberekening die de onderneemster maakte. Maar ja, de dood komt als een dief in de nacht.

Een dief in de nacht, daar zitten we niet op te wachten. Op de dood ook niet. Zij wel, ze verwachtte op elk moment de dood. Een bijzonder beroep, dat je zoveel met de dood bezig bent. Ik vind het in deze column al veel, liever stellen we het een flinke tijd uit. We zijn druk met het leven. Maar de momenten van geboorte en van sterven zijn waarschijnlijk de grootste stappen in ons leven, daartussen in zit het leven, oftewel dit leven. Wat een uitdaging om dit leven groots te maken. Zolang je leeft kun je de kans benutten.

We durfden de uitdaging aan, we gingen ervan uit dat er niemand zou sterven die nacht. Dat voelde als de dood trotseren, we stellen hem nog even uit. Er ging niemand dood, het stel had een fijn weekend. Ze genoten van het goede leven.

www.hotskebatteram.blogspot.nl