Het leven van Siemen de Jong voor en op ’t Boerestee

WIJCKEL - Door een oproep van het ‘Thuishotel’ in de Balkster Courant van vorig jaar, waar men schrijvers zochten om voor andere mensen een levensverhaal op papier te zetten, kwam Marieke Gijzen in contact met Siemen de Jong uit Wyckel.

Siemen is geboren in 1938 en zijn ouders waren Durk Willems de Jong en Aaltsje Stegenga. Durk de Jong had vroeger een kruidenierswinkel aan de Lynbaen in Wyckel. Hij groeide op in een warm gezin met nog zeven kinderen. Vanaf de lagere school ging Siemen aan het werk bij de boer. Na het boerewerk kreeg hij een baan bij een tuinderij. Later was hij daarnaast ook nog werkzaam als melkcontroleur.

Canada

Toen zijn broer Johannes naar Canada emigreerde had Siemen wel heimwee naar zijn broer waarmee hij het heel goed kon vinden. Toen besloot Siemen om een poos in Canada te gaan werken. Hier was er op dat moment niet zoveel werk. Het Canada avontuur was een hele onderneming. Na een poos kwam Siemen weer terug naar Wyckel. Hier kon hij weer gelijk aan het werk. Er was een boer die nog een arbeider zocht, dus zo kwam Siemen daar aan het werk. Nu woont hij nog steeds op ’t Boerestee’. Koeien worden er niet meer gemolken maar nu kunnen er mensen logeren.

‘Tijdens de herfst en wintermaanden zat ik wekelijks bij De Jong aan de tafel om zijn levensverhaal op papier te zetten. Wat heb ik genoten van De Jong zijn leuke, spannende, avontuurlijke en ontroerende verhalen,’zegt de schrijfster daarover. Zij overhandigde hem het boek vorige week. ‘Iedereen die het verhaal wil lezen kan het boek voor € 10,= kopen bij Siemen de Jong (0514-605098 of op 06-13428650).’ Doordat De Jong nierpatiënt is wil hij graag een deel van de opbrengst schenken aan de ‘Nierstichting’.

Loopt u met het idee om uw levensverhaal in een boek te verzamelen dan kunt u zich wenden tot het ‘Thuishotel’. Ook als schrijver kunt u zich daar aanmelden.(Telefoonnummer Thuishotel 0515 461 234 of mail naarinfo@thuishotel.nl)

Bij de foto: Siemen en Ina de Jong krijgen het boek aangereikt uit handen van Marieke Gijzen (schrijfster van het boek)