100 jaar en altijd dankbaar

BALK - Monter en met een glimlach om haar gezicht zit Hiltje Dam- de Jong op haar stoel in een huiskamer van de instelling waar ze woont. In haar handen haar geboortecertificaat.

Ze kijkt verbaasd als de redacteur van de Balkster Courant haar een hand geeft en haar feliciteert met haar verjaardag. ‘Maar ik ken u helemaal niet,’ zegt ze. Wat klopt. Als de medewerkster uitlegt dat ze voor haar eeuwfeest komt, lacht ze. ‘Nou, nou, nou.’ En als dan ook het fototoestel nog tevoorschijn wordt gehaald, vindt ze het helemaal te gek worden. Ze poseert echter als een volleerd model.

Eigenlijk is het op maandag niet haar echte verjaardag, dat was al op de zaterdag. Maar de burgemeester kwam maandag en dus werd in de instelling nog een keertje taart gegeten met de andere bewoners en het personeel. Op zaterdag was de familie er, werd er samen gegeten en kwam zelfs de advocaat op tafel. De jarige jet had het toen zichtbaar naar de zin.

Getrouwd

De eeuweling woonde heel lang in Bakhuizen, verhuisde toen naar Oudemirdum waar ze bij iemand in de huishouding ging werken. Vervolgens werd ze de huishoudster van Anne Dam. En met hem trouwde ze uiteindelijk ook. Zij was toen 50, hij was 64 jaar. Ze waren bijna 20 jaar bij elkaar, maar na zijn dood woonde ze geruime tijd alleen. Zo’n 15 jaar geleden ging ze op de Schouw wonen, maar zo’n 5 jaar geleden ging het na een ernstige ziekteperiode opeens heel slecht met haar geheugen. Alleen wonen wilde toen niet meer en daarom verhuisde ze naar een woonvorm van Zorggroep Plantein. Volgens haar ‘tantezegger’ heeft ze het daar erg naar de zin. ‘Ze is tevreden en dankbaar. Het mooie is ook dat ze me altijd overal voor bedankt. Als ik op bezoek geweest ben, zegt ze altijd ‘mooi dat je geweest bent. En kom weer eens. Maar alleen als je tijd hebt.’ Verder geniet ze enorm van een wandelingetje en van de natuur. Bloemen en tuinen hebben haar voorkeur. Maar als ze een tuin ziet die ze niet mooi vindt, zegt ze dat ook. Daar praten we dan uitgebreid over.’

Hoewel ze dus al een eeuw op deze aardbodem rondloopt, is haar lichamelijk gezondheid eigenlijk best goed. ‘Alleen het lopen gaat niet meer zo heel goed, dat doet ze met een rollator. En als ze lang moet lopen, dan gaat ze met de rolstoel,’ aldus een van de personeelsleden van Plantein. De jarige Jet had overigens ook sterke voorouders. ‘Haar vader is ook 79 geworden en haar moeder zelfs 84. Dat was zeker voor die tijd heel erg oud.’ Het bezoek heeft Hiltje Dam inmiddels wel wat uitgeput. Ze knikkebolt. Maar met een glimlach op het gezicht.

Meintje Haringsma