De sprookjesachtige kunst van Tineke Betten

SNEEK - Ook dit jaar is Tineke Betten uit Sneek weer van de partij op de Balkster Kunstmarkt. Haar kleurrijke schilderijen nemen je mee naar een fantasiewereld.

De deur van creativiteitscentrum Het Lam staat gastvrij open. ,,Kom erin”, roept Tineke Betten, ,,Ik ben hier al een tijdje. Lekker wat prutsen.” Tineke is no nonsens, spontaan, type vrouw ‘what you see is what you get’. Tussen haar doeken, beschilderde stoelen en de creaties van haar cursisten vertelt ze gedreven over haar kunst.

,,Ik was als kind vroeger altijd al aan het knutselen. Tijdens mijn opleiding detailhandel vond ik de vakken reclametekenen en etaleren het leukst. Daar kon ik mijn ei in kwijt. Maar verder deed ik weinig met mijn creativiteit. Toen mijn zoon en dochter allebei naar de Kunstacademie gingen, dacht ik: ‘Oh ja, dat wil ik ook’. Dus zo toog ik op mijn 40e naar Minerva, waar ik twee jaar studeerde. Een mooie tijd, waar ik vakken zoals filosofie en kunstgeschiedenis kreeg. Ik had tot die tijd in de informatica gewerkt, en gaf soms al wat cursussen aan kinderen hier bij Het Lam, toen het centrum nog van Edith Schaap was. Na Minerva vroeg Edith of ik meer lessen wilde geven, omdat zij ermee stopte. Momenteel ben ik hier twee dagen per week.

Wie Tineke haar werk en website bekijkt, weet dat zij houdt van buiten de lijntjes kleuren. ,,Het gewone past niet bij me”, reageert ze lachend. ,,Mijn schilderijen zijn sprookjesdromen gemaakt in felle fantasiekleuren. Ik werk eigenlijk alleen nog met acrylverf, maar ben ooit begonnen met pastelkrijt. Acrylverf is snel droog, dat vind ik handig. Van tevoren weet ik nooit wat ik ga maken. Het ontstaat op het moment. In het begin werkte ik veel met zwart-wit, dat was veilig! Waarom ik sprookjes schilder? Omdat ik zou willen dat mijn leven een sprookje is. Maar ook mijn overleden kat heb ik bijvoorbeeld afgebeeld als een fantasiewezen met engelenvleugels. En er zitten meestal wel geintjes of verwijzingen in mijn schilderijen. Zo staat de klok op het schilderij waar ik nu mee bezig ben op 5 voor 12. Dat soort subtiele hints vind ik leuk.”

Inspiratie haalt Tineke uit muziekconcerten, foto’s, het dagelijkse leven en de bescheiden natuur op haar Sneker dakterras. ,,En niet te vergeten: mijn cursisten. Zij zorgen voor veel input, ik vind het geweldig om zowel jong als oud te begeleiden in het creatieve proces. Mensen gaan weer ‘spelen’ als ze hier binnenkomen. Want dat zijn ze als volwassenen nogal verleerd zo langzamerhand.” Tineke verheugt zich op de Balkster Kunstmarkt die ze “organisatorisch super vindt”. Ze vindt het een eer dat ze erbij mag zijn en is blij met de hoge kwaliteit van de markt. ,,Ja, het is in Balk altijd weer een feestje.”

De uitgesproken kunstenares heeft geen plannen voor de toekomst. Ze wil vooral lekker bezig zijn en haar collectie met acrylverf beschilderde jassen en meubels uitbreiden. ,,De kunst brengt evenwicht tussen het ‘normale’ en het ‘andere’ leven”, besluit ze. ,,Als ik een week niet schilderen kan, dan word ik kriegel. Maar ik denk dat iedereen wel zo’n ontsnappingsmethode heeft.”