Schaker Frans Lagerwaard wint alles

Balk - Op 19 april werd in Dokkum de laatste wedstrijd voor klasse 2B van de Friese Schaakbond gespeeld. Inmiddels was Schaakclub Rijs na de overwinning op Westergoo II in maart koploper en de tegenstander, De Donger III hekkesluiter. Rijs moest wel winnen en de verwachting was dat Donger III de huid duur zou gaan verkopen om degradatie te voorkomen. Na een kwartier was het eerste punt al binnen voor schaakclub Rijs, want Jappie Breimer won een dame tegen Riemer Sinia die geen tegenspel meer had en kon opgeven. Aan het 8e bord zat Trienke Wijmenga, zij sloeg de aanval met stukoffers van tegenstander Frank Bolhuis vakkundig af, en nam de aanval over. Ze scoorde al snel het punt en na ruim een half uur was het al 2-0. Vlak daarna brak aan bord 3 Jan Brinkmans’ dame door tegen Roland van der Veen. Zij veegde het hele vijandelijke centrum van het bord. Het was snel mat: 3-0. Intussen had ook Douwe Tjerkstra (bord 7) mooi spel gekregen en hij kon beheerst afronden.

Binnen een uur was het 4-0 voor Schaakclub Rijs. Herman Beks stond aan bord 1 vrijwel gewonnen en Frans Lagerwaard had aan bord 4 tenminste remise. Alleen de partijen van Chris Draijer en Henk Breimer waren erg onduidelijk. Chris Draijer had aan bord 2 een dame geofferd voor een toren en loper, maar zijn torens en paarden waren zo ijzersterk geworden dat tegenstander Jan de Groot het mat niet meer kon voorkomen. Zet voor zet ging Chris door en rond half 11 rondde hij in grootste stijl af en konden de spelers van Schaakclub Rijs elkaar feliciteren met het kampioenschap en de promotie naar klasse 1. Vlak daarna wikkelde ook Herman Beks tegen ReneWijnstra af naar een gewonnen stelling en was het 6-0. De monsterscore werd nog vergroot door het punt dat Frans Lagerwaard scoorde tegen Peter Smit, nadat hij een beslissende pion gewonnen had. Aan bord 6 kon namens de Donger III Theo de Jong de clubeer van de tegenstander nog redden door remise overeen te komen met clubvoorzitter Henk Breimer. 7,5 -0,5 voor Schaakclub Rijs was de eindstand.

Volgend seizoen kan Schaakclub Rijs de borst nat maken, want de club speelt weer in de 1e klasse van de Friese Schaakbond. Topscorers voor het team waren Frans Lagerwaard en Jan Brinkman met 5 uit 6. De bondsbokaal ging naar Frans Lagerwaard vanwege zijn uitstekende toernooi prestatierating. Op 22 april pakte Frans Lagerwaard op de slotavond van Schaakclub Rijs ook de Jappie Breimerbokaal.

In de interne competitie 2015-2016 werd Chris Draijer clubkampioen, gevolgd door Herman Beks en Jan Brinkman met respectievelijk de 2e en 3e prijs. Daarmee zit het seizoen 2015-2016 er op. Er volgt nog een kampioensetentje bij Hotel Jans deze week en in juni een uitje, samen met enkele spelers van SC Lemmer naar het Duitse Drolshagen, waar aan een zomertoernooitje wordt meegedaan.