Chris Draijer definitief clubkampioen schaken 2016

RIJS - Op 8 april waren slechts 9 schakers present voor de clubcompetitie van SC Rijs. Het steeds mooiere lente weer en aan de andere kant een paar zieken verkleinden de opkomst. Nog 2 avonden, dan is het seizoen 2015-2016 voorbij. In de interne competitie was de concurrentie tussen de top-4 soms fel, maar Chris Draijer was wel de meest constante factor. Tegen JappieBreimer volstond een remise om definitief kampioen te worden, want nummer 2 Herman Beks was afwezig.

Frans Lagerwaard speelde 2 partijen, hij had er nog één te goed. Hij won een stuk tegen Cornelis Jellesma en ook één tegen Hans Kloots. Niets leek een dubbele overwinning in de weg te staan, maar plotseling verspeelde Frans tegen Hans zijn dame. Frans had een ijzersterk loperpaar en op de f-lijn opgelijnde torens met een sterke pion en won nog vrij gemakkelijk.

Opgeven

Intussen had ook Cornelis moeten opgeven, dus: 2 punten voor Frans en een voorlopige 2e plaats. Vlak daar achter bleef Jan Brinkman in zijn spoor, hij kwam met positioneel voordeel uit de opening tegen TrienkeWIjmenga en liet dit niet meer los: 0-1. Volgende week speelt kampioen Chris Draijer tegen nummer 3 Herman Beks, en Jan Brinkman (4) tegen Frans Lagerwaard. Het gaat vooral om plaats 2 en 3, en hoewel Herman en Frans de beste papieren hebben kan ook Jan nog 2e of 3e worden en zijn er dus nog 3 kandidaten voor 2 bekers. Ook plaats 5 op grote afstand van deze top-4 is nog spannend. JappieBreimer heeft na zijn remise tegen Chris voorlopig de beste papieren, maar Tjeerd de Vries was op dreef tegen clubvoorzitter Henk Breimer. Henk’s koning werd uit de lange rochade gedreven en met torens en dame en pion midden op het bord matgezet. Ook Hans Starreveld en Henk Breimer doen vlak daarachter nog mee voor plaats 5.