Chris Draijer zo goed als zeker kampioen schaken Rijs

RIJS - Chris Draijer is zo goed als zeker kampioen Schaakclub Rijs. Hij stond al ongeslagen op kop maar sloeg op 1 april een grote slag in de strijd om het kampioenschap van Schaakclub Rijs. Zelf moest hij diep gaan om van Jan Brinkman te winnen, laatstgenoemde kwam wat opgesloten uit de opening, maar dwong met een felle tegenaanval een kwaliteitsoffer van Chris af. Chris wankelde maar het vervolg was ingewikkeld, Jan moest de kwaliteit teruggeven en de doorgebroken e-pion van Chris gaf in het eindspel de doorslag.

Drama

Intussen speelde zich een bord verderop, in de strijd tussen de laatste concurrent van Chris, Herman Beks en zijn tegenstander Hans Starreveld een waar drama af. Het bord stond al vroeg in brand met wederzijdse doorbraken op de dame vleugel, en Hans’ zijn koningsstelling leek in het centrum open te liggen. Langzaam aan rukte Herman op, en in de afwikkeling naar het 2-toreneindspel leek Hans kansloos. Herman overzag echter dat Hans hem mat kon zetten en moest een toren geven. Plotsklaps was de partij verloren voor Herman! Vlak achter Herman had ook Frans Lagerwaard een moeilijke avond tegen JappieBreimer. Jappie had continu een sterke dreiging over de diagonaal b1-h7 en drong over de c-lijn met zijn toren in Frans zijn stelling. Jappie moest daarbij oppassen dat hij zijn toren niet verloor. Aan het eind van de avond werd tot remise besloten in een stelling die niet bepaald duidelijk was.

Alleen nog remise nodig

Gevolg van dit alles is dat Chris volgende week in zijn partij tegen Herman Beks aan een remise genoeg heeft om definitief kampioen te worden. Daarachter staan respectievelijk Herman Beks, Frans Lagerwaard en Jan Brinkman nog dichtbij elkaar en zal de nog te spelen partij tussen Jan en Frans nog bepalend zijn voor de plaatsen 2 en 3. Douwe Tjerkstra speelde maar liefst 2 partijen, tegen TrienkeWIjmenga en Henk Breimer. Dat leverde 1 punt op, er werd overtuigend gewonnen tegen TrienkeWijmenga, maar Henk Breimer, die de laatste weken goed in vorm is was vervolgens te sterk. Henk doet met Hans Stareveld, JappieBreimer en Tjeerd de Vries mee in de strijd om plaats 5. Daarin deed ook Tjeerd de Vries goede zaken, hij won van Cornelis Jellesma. Hans Kloots tikte zijn 3e overwinning dit seizoen binnen door een stuk te winnen tegen Jan Wevers.