Lezing Sloten Havenstad

SLOTEN - Paul van Daalen houdt op 26 april weer een lezing over Sloten Havenstad. Na de tentoonstelling in Museum Stedhûs Sleat in 2014 en een lezing in ’t Haske van 29 maart presenteert hij het verhaal nu ook in Sleat, omdat daar kennelijk belangstelling voor bestaat. "Sinds Sloten ca. 1275 met het Slotermeer verbonden werd, is de stad een belangrijke doorvoerhaven naar en van de Zuiderzee geworden. Volgens een krantenbericht in 1712: “Geen der Friese steden is met Slooten te vergelijken ten opzigte van de drukke doorvaart van schepen. De vele Veerschepen veroorzaken een drukken doortocht en aanmerkelijken vertering.”

Van Daalen:"Sloten lag op de waterroute naar de Zuiderzee en dankte zijn welvaart in de 16-19e eeuw aan de tol- en bruggelden, alsook aan de dienstverlening voor de passerende vrachtschepen.  We waren verbaasd hoeveel gegevens hierover nog in de archieven te vinden zijn. In de bijgaande kaart van Geelkerken uit die tijd zijn er 23 schepen te zien, vandaar het idee om daarover een tentoonstelling te organiseren. "

Toegang gratis

De toegang is gratis en aanmelden is niet noodzakelijk. De lezing vindt plaats in "De Poarte"in Sloten  op dinsdag 26 april om 19.30 uur. In de bijgaande kaart van Geelkerken uit die tijd zijn er 23 schepen te zien, vandaar het idee om daarover een tentoonstelling te organiseren. Op de andere foto's beelden van die tijd.