Team Schaakclub Rijs heeft FSB kampioenschap nu in eigen hand

RIJS - Team Schaakclub Rijs heeft FSB kampioenschap nu in eigen hand. De ploeg behaalde een klinkende overwinning op koploper Westergoo II. Op vrijdag 25 maart ontving Schaakclub Rijs 8 belangrijke gasten: het team van koploper Westergoo II uit Bolsward.De uitgangspositie na 5 ronden: Westergoo alleen op kop met 7 uit 4, daarachter Rijs met 6 uit 4 en dan Lemmer en Emmeloord II met 6 uit 5. Het ging dus niets minder dan om de kop in klasse 2B van de Friese Schaakbond. Voor Westergoo zou een gelijkspel volstaan om een prachtige uitgangspositie te hebben voor de slotronde in april.

Strijd

Ruim voor 8 uur zaten de spelers achter de borden en barstte de strijd los. Hans Starreveld (bord 8) brak met zijn dame door naar de achterlijn van tegenstander Lambertus Hylkema, stukverlies was voor laatsgenoemde niet meer te voorkomen en met een paar fraaie klappen maakte Hans het uit: Rijs stond vroeg op de avond voor. Intussen had Herman Beks (1) tegen Siebe de Jong een pion gegeven voor een aanvalskans, waarna de stelling erg ingewikkeld werd. De heren deelden het punt. Kort daarna kwam Hans Kloots (7) in de problemen tegen Piet Sikma. Het was een toren + ongelijke loper eindspel geworden met heel veel pionnen. Hans slaagde er niet in om de torens te ruilen, waarna met ongelijke lopers vaak een remisestelling ontstaat. Integendeel, hij verloor een belangrijke pion en zijn pionstelling verbrokkelde. Het mat was uiteindelijk niet te voorkomen. Het stond dus weer gelijk, voor Westergoo een mooie ontwikkeling. Frans Lagerwaard (4) speelde echter sterk tegen Rintje Altena en kreeg een steeds betere stelling met aanvalskansen op de koningsvleugel. Frans’ overwinning was dan ook volkomen verdiend. Vlak daarna sloeg clubvoorzitter Henk Breimer (5) onnavolgbaar toe tegen de tot dan toe onverslaanbare topscorer van Westergoo II, Hessel van der Pal. Het was 3,5 – 1,5, al vroeg op de avond.

Nog 3 partijen

Er resteerden nu nog 3 partijen, en Rijs had aan 1 punt genoeg om de kop over te pakken. Het was al snel raak. Jan Brinkman (3) kon het beslissende punt binnentikken tegen Eeltsje Boomsma. Laatstgenoemde had al na 3 zetten een pion geofferd voor een langdurige aanval, maar Jan kon zich in het middenspel herpakken en het intiatief overnemen. Jans’ toren kwam onder dekking van de dame binnen op de 2e rij, stukwinst en het was uit, Rijs op kop! Nu gingen de partijen van Chris Draijer (2) tegen Gerrit Stornebrink en Douwe Tjerkstra (6) tegen Garmen Hageman niet helemaal om des keizers baard, maar was het van belang om voor de nog komende 6e ronde zo veel mogelijk bordpunten extra te pakken. Dat lukte goed. Douwe Tjerkstra en zijn tegenstander besloten in een onduidelijke stelling tot remise, en Chris maakte zijn eindspel met paard en 4 pionnen tegen loper en 4 pionnen heel mooi uit. De d-pion brak door tot op de 7e rij en Gerrit moest de loper opgeven om promotie te voorkomen. Eindstand: 6 – 2 voor Schaakclub Rijs. Uit tegen hekkesluiter de Donger III zal er op 19 april nog gewonnen moeten worden, een taaie en moeilijke klus, maar het team van Schaakclub Rijs heeft afgelopen vrijdag een mooi uitzicht gecreerd.