Derde zege op rij voor team Schaakclub Rijs

RIJS - Schaakclub Rijs reisde 25 februari af naar Lemmer voor de derby met het schaakteam in die plaats. Na de nodige peptalk van voorzitter Henk en teamleider Herman nam het team plek achter de borden en ging de grote slag om Lemmer gelijk los.

Aan bord 3 speelde Jan Brinkman tegen een volle neef van Henk, namelijk Maarten Breimer. Maarten rukte ver op met zijn koningsvleugelpionnen, maar Jans’ dame had een ijzeren vuist: zij deelde op f7 een dodelijke tegenstoot uit. Vanaf dat moment had Jan het initiatief en kon hij afwikkelen naar een gewonnen eindspel. Na het ruilen der dames haalde Jan snel een nieuwe dame op, zo gaat dat in het schaakspel, trouw is er niet. Effectiviteit wel: het punt was al snel voor Jan: 0-1 na ruim een uur. Intussen slaagde Trienke Wijmenga (bord 8) er in haar lastige stelling tegen Harichster Dick de Jong te houden. In de slotstelling had ze zelfs nog winstkansen, maar het punt werd terecht gedeeld. Aan bord 7 had Douwe Tjerkstra een kwaliteit gewonnen tegen Durk van der Werf, maar zijn toren bleef maar op a1 in de hoek staan, en tegenstander Durk had een ijzersterke aanval over de lange diagonaal a8-h1 met dame ondersteun door witte loper en pion. Daar kwam ook nog een aanval over de g-lijn met de toren bij. Heel fraai combineerde tegenstander Durk het uit naar damewinst en ook gelijk mat. Die schakende kerels zitten ook steeds achter elkaars dames aan, maar het was weer gelijk.  

Geen goede vooruitzichten

En het zag er niet best uit voor onze Rijs-ter strijders, want: 1) Herman Beks een pion achter, 2) Chris Draijer een beroerd eindspel met toren tegen 2 stukken en beide 5 pionnen, 4) Jappie Breimer ver teruggedrongen, 6) Henk Breimer een onduidelijke stelling met inbrekende vijandelijke dame en alleen Frans Lagerwaard(bord 5) stond goed, 2 pionnen voor. Teamcaptain Herman ging echter met veel inzet voor in de strijd. Hij had een ervaren tegenstander in Frank Frankema, maar met dame en paard zette Herman een prachtige koningsaanval op, en ondanks de pion tekort was het mat niet te voorkomen: 2,5 – 1,5 voor Rijs. Chris Draijer vocht voor wat hij waard was, maar het was dit keer niet genoeg. Tegenstander Jan Holtrop brak met een pion door, goed gesteund door loper en paard en Chris zijn toren ging er af, niet meer te houden: 2,5 – 2,5. Maar al snel daarna kon Rijs alsnog juichen. Met het onnavolgbaar briljante Tf6! greep Henk het paard van tegenstander Herman van Deursen beet en liet niet meer los. De ingebroken dame werd verjaagd en Henk bracht Rijs opnieuw op voorsprong.

Torenruil

Frans Lagerwaard tikte snel daarna het verlossende punt binnen, hij ruilde een toren af, pakte er nog een pion bij en zijn tegenstander gaf op toen hij zag dat Frans een nieuwe dame ging halen. Het was voorbij: 4,5 – 2,5 voor Schaakclub Rijs! Dat Nico Nuyen daarna namens Lemmer nog een punt maakte tegen Jappie Breimer door diens pionstelling kort en klein te slaan, en de eindstand op 4,5 -3,5 bepaalde maakte geen verschil meer, de winst was binnen voorSchaakclub Rijs en met goed spel en veel team-spirit.