'Noodslagerij' Oudemirdum ook wel gezellig

OUDEMIRDUM - 'Ik heb nog nooit zoveel mensen zien komen. Het lijkt wel alsof iedereen nu heel nieuwsgierig is, hoe het er hier achter uit ziet. Maar het is ook wel gezellig zo.' Dit zegt slager Douwe de Vries van Slagerij de Vries uit Oudemirdum terwijl hij de constante stroom van klanten voorbij ziet trekken. Op een andere manier dan anders, want de echte winkel wordt momenteel verbouwd. 'Er waren 3 opties tijdens die verbouwing. Twee weken dichtgaan. En dat wil je niet. Een winkelwagen voor de deur, maar dat is veel te veel gedoe. Zo mag je bijvoorbeeld niet met vlees over de straat, dus dat zagen we niet zitten. En de derde mogelijkheid was om de winkel even naar achteren te verplaatsen. Dat kon en dat hebben we maar gedaan.' Op de deur van de echte winkel een verwijzing naar het gebouw dat door de steeg leidt. Op het hok er achter nog weer eentje. En dan nog een vermelding om er echt niet aan voorbij te gaan. ' Er moest een toonbank komen die hier in deze ruimte paste. De eerste die kwam paste dus niet,' lacht Douwe.  'Maar de tweede gelukkig wel. Maar we zijn ook wel weer blij als alles weer gewoon in bedrijf is. Onze vingers jeuken om in de geheel vernieuwde winkel aan de slag te gaan. En eerlijk is eerlijk, we staan elkaar hier nu gewoon continue in de weg. Maar het is maar tijdelijk, volgende week dinsdag zijn we weer helemaal normaal open.' De verbouwing werd overigens ingegeven om weer hygienetechnisch helemaal up to date te zijn. 'Maar we hebben het hele interieur ook omgegooid. Het is nu veel warmer, met veel antraciet. En met een prachtige nieuwe toonbank. En met dit tijdloze interieur hopen we dat het weer 20 jaar meegaat. Overigens was dit nog maar de tweede verbouwing die we in 88 jaar hebben gehad. '

  De 82-jarige Ids de Vries snijdt tijdens het interview wat prachtige lappen vlees. Deze situatie is voor de perfectionist niet ideaal. 'Mijn vader is heel secuur en dat gaat nu wat minder goed tijdens zo'n verbouwing. Hij heeft er dus wel wat moeite mee.' De misschien wel oudste slager van Friesland staat overigens net als anders bijna elke dag nog gewoon vlees uit te benen. 'Ja, natuurlijk. Wat moet ik anders gaan doen,' zegt hij terwijl hij naar een klant snelt. Medewerkster. Antsje die ook al vanaf haar 12e in de winkel werkt, lacht er om en gaat gewoon haar gang.

Historie

Slagerij De Vries kent een historie die begint in het jaar 1928. In Oudemirdum startten Douwe en Geeske de Vries een slagerij. Met de broer van Douwe, Sjouke als medewerker. De start was niet gemakkelijk in de crisisjaren met nog een slagerij op het dorp. Het echtpaar De Vries kreeg vier kinderen. Na ongeveer 40 jaar nam hun derde kind, Ids de Vries, de slagerij over.  Douwe de Vries heeft nog tot zijn tachtigste meegeholpen in de slagerij. Ids de Vries en zijn vrouw kregen twee zonen: Douwe en Joop. Douwe en Joop de Vries zijn op het moment eigenaar van de slagerij. Het vierde geslacht Christiaan (zoon van Douwe) volgt ook de opleiding tot slager. 'Ze komen van heinde en ver voor vlees. Dat heeft ook te maken dat er zoveel campingmensen zijn die hier in de zomer bij ons kopen. Sommigen blijven dat ook doen in de winter. Dan maken ze er gewoon een uitje van.' De consument die volgens Douwe steeds veeleisender is geworden, kan bij de slagerij ook rekenen op meer dan alleen een stuk vlees. 'Mensen willen variatie en niet elke dag hetzelfde. Daar zorgen wij voor, maar dat maakt het vak ook leuk. Zo kun je je uitleven en je creativiteit gebruiken. En mijn vrouw kookt de maaltijden die ze bij ons in de winkel kunnen kopen. Gevaarlijk, want soms eet ik zelf wel twee keer stamppot op een dag.'