Honden mogen niet langer los in Elfbergenbos

OUDEMIRDUM - Het hondenlosloopgebied in bos Elfbergen in Gaasterland komt in zijn huidige vorm niet meer terug. Dit heeft Staatsbosbeheer afgelopen week besloten na nauw overleg met de politie. De aanlijnplicht die in december 2015 was ingesteld, blijft voorlopig nog van kracht. “We hebben veel vragen en reacties gekregen naar aanleiding van de aanlijnplicht’, zegt boswachter Karin Blanksma. “We willen samen met hondenbezitters de wensen en belangen afstemmen en tot een goede oplossing komen. Tot die er is, blijft de aanlijnplicht gelden.” Duidelijk is wel dat het losloopgebied er anders uit gaat zien en waarschijnlijk een kleiner gebied gaat beslaan.

 

Loslopende honden niet samen met andere gebruikers

Elfbergen is het enige bosgebied in Gaasterland waar honden los mogen lopen en is om die reden erg populair bij hondenbezitters uit de wijde omgeving. De afgelopen 10 jaar is de recreatiedruk op het gebied toegenomen. Blanksma: “Wandelaars met én zonder hond, hardlopers, ruiters, ATB’ers, en ouders met kinderen die het Kabouterpad lopen, delen het bos met elkaar. De incidenten in december hebben duidelijk gemaakt dat loslopende honden niet altijd samengaan met andere gebruikers. In het nieuwe plan willen we een betere recreatiezonering, zodat iedereen zich veilig voelt in het bos en er voldoende ruimte en rust is voor flora en fauna. Dat zijn onze basisvoorwaarden. “

Denk mee

Staatsbosbeheer wil ook in de toekomst ruimte blijven bieden aan de hondenbezitter in Sudwest-Fryslân. Blanksma: “We blijven de mogelijkheid bieden om honden los te laten lopen, mits de dieren onder appel staan en geen overlast geven voor andere gebruikers van het bos. We staan open voor ideeën van hondenbezitters en andere recreanten. Deze wegen we af en de bruikbare suggesties verwerken we zo goed als mogelijk in het nieuwe plan. Communicatie zal echter nodig blijven om begrip en respect voor elkaar op te brengen; het bos is er immers voor iedereen”, aldus de boswachter. Ideeën, vragen en suggesties zijn welkom via de reactiemogelijkheid op het weblog www.staatsbosbeheerfryslan.wordpress.com of kunnen fysiek afgegeven/doorgegeven worden bij het kantoor van Staatsbosbeheer aan de Houtwal 2 in Oudemirdum.