Dikke 2000 schilderijen in Sloten

SLOTEN - Beeldend kunstenaar Dirk Hakze bedacht een plan toen hij hoorde dat Leeuwarden in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa wordt. ‘Toen ik op de eilanden schilderijen maakte met de symfonieën van Mahler als uitgangspunt, kreeg ik heel vaak de vraag of mensen zelf ook een schilderij mochten maken. In dat project paste dat niet. Maar omdat het thema van de Culturele Hoofdstad Mienskip is, past het wel. Samen met projectmanager Emke Faber bedacht hij het project The ColorfieldPerformance,waarbij 2018 schilderijen worden gemaakt door 1919 kunstenaar. De 99 andere schilderijen maakt hij zelf. Het duo zocht naar een mooie locatie om de kunstwerken te laten maken en te exposeren. Er werden in totaal zo’n 30 plaatsen bezocht in vijf gemeenten, maar Sloten kwam als meest geschikte locatie naar voren. ‘De plek is geweldig, er zijn veel parkeerplaatsen en mensen kunnen hier overnachten op campings. Maar ik kan me ook voorstellen dat inwoners van Sloten een kunstenaar ook wel een nacht te slapen wil hebben.’ Op dinsdag avond 9 februari worden de inwoners van Sloten geïnformeerd over dit plan in restaurant Het Bolwerk in Sloten. Hakze en Faber hebben de uitnodigingen voor die avond allemaal persoonlijk afgeleverd bij de mensen en hopen op een goede opkomst.

Mienskip

Hakze:’Het thema van de Culturele Hoofdstad is Mienskip. Dat sprak me aan. Met de gemeenschap een project aangaan, betekent dat er banden ontstaan, dat zich iets opbouwt, dat er iets ontwikkeld wordt. Tussen de kunstschilders, maar ook tussen hen en de bewoners van Sloten en tussen de bewoners van Sloten en andere kijkers bijvoorbeeld. Bovendien hopen we dat dit initiatief voor Sloten ook de nodige positieve impulsen oplevert. De bedoeling van het project is om 2018 schilderijen te laten vervaardigen door 1919 kunstenaars aan de Ringweg van Sloten. Zij moeten in 1 dag een doek maken en hebben daarin de vrije hand, behalve wat het kleurstelling betreft. ‘Een zwart doek mag niet, aangezien het project The Colourfield Performance heet.’ Al die doeken die vanaf 15 mei tot 15 september 2018 worden geschilderd en per zijde 233 meter zijn, worden tentoongesteld in een driehoek. Die driehoek levert vanaf de vestingwerken een spectaculair gezicht op, waarbij alles in elkaar overvloeit. Dit is ook het uitgangspunt, want alle individuele bijdragen van de kunstenaars moeten samenvloeien tot één grote kleurrijke eenheid. Bezoekers kunnen zien hoe de doeken worden gemaakt, maar ook hoe het gebied zich langzaam vult met steeds meer kunstwerken. De schilderijen blijven vervolgens tot 30 september staan. ‘

Meedoen als kunstenaar en vrijwilliger

Voor het project zijn 1919 kunstenaars nodig, die uit heel Europa mogen komen. ‘Zij kunnen zich inschrijven en kunnen dan een datum kiezen waarop ze naar Sloten komen. Per dag schilderen 19 kunstschilders een doek van 1,22 bij 1,22 meter. Mensen die mee willen doen, moeten zich wel afvragen of ze dat kunnen in 1 dag. Voor velen zal het het beste zijn om van te voren een ontwerp te maken. Verder moeten zij schilderen met publiek er bij. Bij mijn vorige projecten kwamen in totaal wel 100.000 bezoekers langs. Daar moet je als kunstenaar dus wel tegen kunnen.’ Op een speciale website wordt aan de kunstenaars een platform gegeven. Zij kunnen ondermeer hun website vermelden, zodat zij hun doek naderhand ook kunnen verkopen. ‘Maar het initiatief is ook bedoeld om kunst dicht bij de mens te krijgen. En om een persoonlijke band op te bouwen met al die mensen uit Sloten, waarvan we hopen dat zij ook mee willen helpen dit project tot een succes te maken. Zo hebben we vrijwilligers nodig die de panelen op hoogte gaan zetten (niet iedere kunstenaar is even lang en op een kratje gaan schilderen is niet prettig en gevaarlijk’), die mensen wegwijs willen maken en dat soort zaken. Meer informatie over het project is te vinden op: www.thecolorfieldperformance.com.