Respijtzorg: Mantelzorgers even vrijaf

BALK - Met de hulp van Stand-by kunnen mantelzorgers ontlast worden. Stand-by neemt de mantelzorg even over, zodat degene die normaal gesproken de taken op zich neemt even wat anders kan doen en weer kan opladen.

Respijtzorg Bij respijtzorg zijn er meerdere mogelijkeden.  Zo is er dagverzorging en Stand-by hulp. Respijtzorg is een verzamelnaam voor allerlei voorzieningen die één gemeenschappelijk doel hebben: de tijdelijke overname van zorg, zodat de mantelzorger even vrijaf heeft. Respijtzorg kan worden gegeven aan partners, familieleden, vrienden of buren van zieke of gehandicapte kinderen, volwassenen of ouderen. Respijtzorg wordt geboden door een professionele of een vrijwilligersorganisatie en vindt buitenshuis of in de thuissituatie plaats. Voor veel mantelzorgers is het tijdelijk overdragen van de zorg belangrijk. Het blijkt dat hierdoor de relatie met de verzorgde verbetert, dat de mantelzorger zich minder eenzaam voelt en dat de mantelzorger minder last heeft van stress. Hierdoor houden mantelzorgers de zorg langer vol.

Stand-by De Fryske Marren

Stand-by De Fryske Marren is een organisatie die respijtzorg thuis biedt met inzet van vrijwilligers. In de hele gemeente kunnen de vrijwilligers van Stand-by mantelzorgtaken op afgesproken tijden waarnemen en de verzorgde gezelschap houden en eventueel een activiteit doen. De vrijwilliger wordt al snel een vertrouwd persoon voor zowel verzorgde als mantelzorger. Stand-by kan in veel verschillende mantelzorgsituaties vervangende hulp bieden. Bijvoorbeeld aan ouders van een kind met een contactstoornis, aan een partner waarvan de echtgenoot rolstoelgebonden is, of aan uitwonende volwassen kinderen die voor een chronisch zieke ouder zorgen. Aan de hulp van Stand-by zijn geen kosten verbonden en er is geen verwijzing of CIZ-indicatie nodig.

Informatie

Bent u mantelzorger en zou u het fijn vinden als Stand-by ook in uw mantelzorgsituatie vervangende hulp komt bieden? Bel dan voor meer informatie of aanmelding naar Miks welzijn, 0513-414593. Kent u iemand anders die deze hulp ook goed zou kunnen gebruiken? Maak diegene dan attent op Stand-by De Fryske Marren.