Spanning en sensatie bij schaakclub Rijs

RIJS - Er werd vrijdag 12 februari bij schaakclub Rijs gestreden tot de laatste snik. Dat laatste bleek vooral omdat rond 22.30 uur nog geen enkele partij was geëindigd. Dit is zelden het geval.  Zeer opvallend speelden 3 dames een hoofdrol. Herman Beks won in de opening al vrij snel een pion en daarna een kwaliteit tegen Sijtze van der Wal. De loper verbonden met een vrije a-pion was een lastige klip, die Herman eerst moest omzeilen. Hij mocht immers niet alle pionnen afruilen. In het eindspel kreeg hij het voor elkaar om zelf een vrijpion te creëren. De klus was geklaard. Henk Breimer begon voortvarend. Misschien iets te enthousiast, want hij gaf zomaar een loper weg. Getergd zette hij een flinke aanval op. Hans Starreveld was even niet bij de les.

Hij gaf op zijn beurt een dame weg. (Dame nr.1) Ze sloten na nog enkele zetten de vrede. Remise. Frans Lagerwaard had het bepaald niet gemakkelijk tegen Cornelis Jellesma. In het middenspel kon Cornelis een randpion nemen. Frans op zijn beurt probeerde een paard in de val te lokken. Cornelis moest de pion teruggeven. Het werd een rommelige eindfase, waar Frans aan het langste eind trok. Met een paardvork wist hij de dame te vangen. (Dame nr. 2). Chris Draijer begon met een opening die nou niet bepaald in de theorieboekjes staat. In het middenspel drong een loper in de stelling van Tjeerd de Vries. Een pion werd buit gemaakt. Tjeerd bood zeer goed tegenstand. Met een ver doorgebroken witte g-pion, al op de zevende rij! leek Tjeerd de partij naar zich toe te trekken. Chris had ook zo'n gevaarlijke zwarte pion, op a3. Chris sloeg met zijn toren brutaal de pion op g7 en wist zelf te promoveren. Einde van een thriller.

Trienke Wijmenga

Trienke Wijmenga wilde graag winnen van Auke Wouda. Omdat ze in een vorig treffen de partij had verloren. Het ging gelijk op. Auke had een gevaarlijke aanval op de koningsvleugel. Met een stukoffer probeerde hij haar mat te zetten. Trienke gaf het stuk terug en hield er een mooie pluspion aan over. Na lang manoeuvreren kwam ze in het voordeel en won de partij. Er restte nog 1 partij, die tussen Jappie Breimer en Jan Brinkman. Jan had een kwaliteit geofferd. De stelling werd gecompliceerd en het leek een kwestie van tijd. De koning van Jappie wankelde. Jan wilde de genadeklap toedienen, maar hij vergat, jawel zijn dame! Die stond gewoon in. (Dame nr. 3) Na afloop zaten de leden nog na te kaarten onder het genot van een drankje in Hotel Jans.