Fryske Marren Vitaal officieel cliëntondersteuning

BALK - Op dinsdag 9 februari overhandigde wethouder Janny Schouwerwou het certificaat ‘cliëntondersteuning’ aan 9 vrijwilligers van Fryske Marren Vitaal. De vrijwilligers hebben allemaal de opleiding tot cliëntondersteuner gevolgd om inwoners bij te staan bij hun hulpaanvraag. Fryske Marren Vitaal is met de cliëntondersteuning koploper in de provincie. Douwe Zwaga, voorzitter van Fryske Marren Vitaal “Voor zover ik weet is dit burgerinitiatief uniek voor het noorden. Fryske Marren Vitaal heeft in een comakership met gemeente De Fryske Marren de cliëntondersteuning opgezet; samen zijn we verantwoordelijk voor het project”.

Gemeenten zijn per 1 januari 2015 verantwoordelijk voor bijna alle hulp op het gebied van zorg & ondersteuning, werk & inkomen en jeugd & gezin. Gemeente De Fryske Marren organiseert die hulp per 1 januari via een sociaal wijkteam. Het sociaal wijkteam zoekt samen met de inwoner naar een passende oplossing voor de (hulp)vraag. Een medewerker van het wijkteam komt bij de hulpvrager thuis en bekijkt samen met de inwoner wat nodig is, wat de inwoner zelf kan doen en wat de omgeving kan betekenen? Als het nodig is, zorgt het sociaal wijkteam ervoor dat de inwoner professionele ondersteuning krijgt. Samen zoeken we naar de beste oplossing.

Ondersteuning

De hulpvrager heeft recht op ondersteuning bij dit gesprek. Dit kan door een familielid of een bekende, maar men kan nu ook een beroep doen op een daarvoor opgeleide cliëntondersteuner van Fryske Marren Vitaal. De inwoners worden door de gemeente op deze mogelijkheid gewezen bij de hulpaanvraag.