AZC Balk waarschijnlijk in mei open

BALK - Het lijkt erop dat het AZC in Balk er nu toch eindelijk komt. ‘Het COA heeft aangekondigd deze week de aanvraag in te dienen. Ik verwacht hem donderdag, want dat hebben ze aangegeven. Maar ik houd ook een slag om de arm, want ze hebben dat wel eens eerder gezegd. Maar is de aanvraag er wel, dan kan de vergunning er snel zijn. Het streven is om het centrum voor asielzoekers dan in mei te openen.’ Dit zegt wethouder Veltman van de gemeente De Fryske Marren.

Bezwaar niet opschortend

Omdat het om een tijdelijke vergunning gaat voor 5 jaar, kan er wel bezwaar worden gemaakt en beroep aangetekend, maar dit zorgt niet voor heel veel oponthoud aldus de wethouder. Niet alleen burgers zijn overigens verbaasd dat het zo lang geduurd heeft voordat het COA een verzoek indiende voor de bouw van het centrum. De gemeente is dat zelf ook.

Eerder verwacht

‘Wij hadden gedacht dat het centrum er al zou staan. Toen er in augustus een bestuursovereenkomst lag, verwachtten wij heel snel een aanvraag. Maar die kwam maar niet. Dat bevreemdde ons ook, zeker gezien de enorme stromen vluchtelingen die Nederland te verwerken kreeg. Wij begrjpen ook dat mensen daardoor het idee hadden dat het er helemaal niet meer van zou komen. Ook wij kregen steeds vragen of het nog wel door zou gaan. Maar daar lijkt het nu dus wel op.’