Programma Filmtheater Workum

WORKUM -  Op woensdag 5 januari zijn de volgende twee films te zien bij Filmtheater Workum.

Om 16:00 uur draait de derde animatiefilm over die onverstaanbare en klunzige gele pillen in blauwe tuinbroeken (VS 2015, 91 minuten, 6 jaar, komedie, Nederlands gesproken).
Kevin, een kleine Minion, krijgt het idee om samen met de rebelse Stuart en de schattige Bob op zoek te gaan naar een nieuwe slechterik om te assisteren. De drie gele vrienden raken verzeild in een spannend avontuur dat hen naar een geschikte nieuwe meester leidt: 's werelds eerste vrouwelijke superschurk Scarlet Overkill. Kevin, Stuart en Bob reizen van het ijskoude Antarctica naar New York City in de jaren '60. Uiteindelijk belandt het vrolijke gele trio in Londen, waar zij hun grootste uitdaging aangaan: het redden van alle Minions.
Om 20:00 uur draait de grote winnaar van de Gouden Kalveren 2015: Beste Film, Beste Regie, Beste Scenario en Beste Camerawerk (NL 2015, 101 minuten).
Vijftiger Lei is een Zuid­Limburgse kruimeldief die met veel vallen en opstaan weet te overleven. Zijn zoon Jeffrey is alles voor hem; meer heeft hij niet. Het is deze verstikkende liefde die in Gluckauf centraal staat. Er rust echter een doem op, die zijn wortels heeft in de geschiedenis van de streek. De sluiting van de mijnen in dit vergeten gebied van Nederland is ­ zonder dat het opzichtig wordt ingewreven ­ voelbaar tot in de poriën van de vertelling, als een wond die maar niet wil helen. Deze doem krijgt een fraaie visuele vertaling. Als een voorbode van wat komen gaat, ogen veel ruimtes somber en duister. En tijdens de cruciale autorit van vader en zoon ­ het moment waarop hun verwijdering nagenoeg definitief is, zien we nog slechts een glimp van Leis gelaat, zijn we een fractie verwijderd van het inktzwart dat zal volgen.
Remy van Heugten, zelf opgegroeid in deze streek, heeft er een persoonlijke, aangrijpende film van gemaakt die op alle niveaus overtuigt: scenario, spel, camera, artdirection en montage staan als een huis. De felrealistische stijl doet onmiskenbaar denken aan de films van de gebroeders Dardenne, die het gros van hun films slechts een steenworp verderop situeerden. Met Gluckauf heeft Nederland nu zijn eigen variant, even pijnlijk als krachtig.
Voor nadere informatie over het programma en voor het reserveren van zitplaatsen: www.filmtheaterworkum.nl.