Strijd en plezier hand in hand tijdens Kliffenschaaktoernooi

RIJS - In totaal 38 spelende deelnemers verzamelden zich op zaterdag 2 januari in Hotel Jans in Rijs voor het elfde Kliffenschaaktoernooi. Zij waren afkomstig van schaakverenigingen uit Leeuwarden, Sneek, Workum, Wolvega, Bolsward, Emmeloord, Lemmer, Damwoude, Sint Jacobiparochie en uiteraard Rijs.

De toernooiformule is onderhand traditioneel: zeven ronden van ieder twee keer 20 minuten rapidschaak, twee prijsgroepen en na drie ronden schaken aan de stamppotten in Hotel Jans. Alleen maar mannen onder de deelnemers deze keer, maar wel onder aanvoering van één vrouw: Trienke Wijmenga, die samen met Jan Brinkman de uitslagen registreerde en de indelingen voor de zeven ronden maakten. In de voorbereiding en organisatie werd dit tweekoppige team ondersteund door het bestuur van Schaakclub Rijs, bestaande uit Jappie Breimer, Henk Breimer en Douwe Tjerkstra.
Eén van de deelnemers was Hessel van der Pal, in 2005 inspirator en initiatiefnemer van het toernooi. Hessel speelde een goed toernooi en zo werd hij, samen met Rijs-speler Frans Lagerwaard, winnaar van de B groep. Na een moeizame start, maakte Van der Pal het na de pauze met drie uit vier meer dan goed. Frans zorgde met solide spel over het hele toernooi (drie overwinningen, drie remises en één nederlaag) voor een groot succes voor  Schaakclub Rijs. Zijn meest markante overwinning was die op A-groepspeler Fokke Jonkman, in 2010 nog algeheel winnaar van het Kliffenschaaktoernooi. Direct na Hessel en Frans volgden Sneker speler Jan Hans de Jong met de derde prijs door ijzersterk regelmatig spel en Jan Meijer (Schaakwoude) op een vierde plaats. De vijfde prijs in de B groep werd gedeeld door vier mannen: Lemster Dick van Kolfschoten, Good Old Taeke Bergsma, Leon van den Elshout en de onverwoestbare Rijster Chris Draijer.
Na een paar ronden viel plots het licht in de zaal uit, omdat er iemand tegen de schakelaar leunde. Het deed een aantal spelers verzuchten dat ze hun eigen spel toch al niet meer aan konden zien. Er werd wat af geploeterd en geblunderd tijdens het toernooi, maar toch was iedereen blij dat het licht snel weer terug was.
In de A groep ging het er aan kop behoorlijk heet aan toe: er werd geen enkele remise gespeeld. Rating favoriet Auke van der Heide (Philidor, Leeuwarden) verloor in de eerste ronde van Joost van Dam, lid van de Twee Kastelen en WES in Wolvega. Het was niet raar dat na vijf ronden zeven spelers op kop stonden met elk vier overwinningen en één geleden nederlaag. In ronde zes pas, werd dit veld uitgedund. Voor de slotronde waren nog vier titelkandidaten over: Auke van der Heide, na een fraaie overwinning op Roelof Hazenberg, Rienk Sijbesma (winnaar 2013, winst op
Gerben van der Heide), Tjitze Schram (winnaar 2015, winst op Timo Koffeman) en Joost van Dam, na winst op Meine Wassenaar.
In de slotronde won Joost van Dam van Rienk Sijbesma en vlak daarna versloeg Auke van der Heide Tjitze Schram. Auke boekte daarmee zes overwinningen op rij, maar doordat hij in ronde drie had verloren van medekoploper Joost van Dam, werd deze laatste uitgeroepen tot algemeen toernooi kampioen. Daarop volgden op een gedeelde derde plek Tjitze Schram, Rienk Sijbesma, Timo Koffeman, Roelof Hazenberg en Mark Masmeijer, die in de slotronde aansluiting bij deze groep had gekregen.
De Rijsspelers boekten in de A-groep de volgende successen: Herman Beks bleef behoorlijk overeind met drie overwinningen en vier nederlagen en  Wim de Groot behaalde de negentiende plaats. Douwe Tjerkstra sprokkelde in groep B flink wat punten bij elkaar, maar het was niet genoeg voor een prijs. Clubvoorzitter Henk Breimer evenaarde in groep B Wim’s prestatie in groep A door eveneens de 19e plaats te behalen.