Schaker Herman Beks blijft winnen

RIJS - Herman Beks van schaakclub Rijs speelde zijn 11e partij al weer dit seizoen. Sijtze van der Wal werd overtuigend opzij gezet, het was de 10e overwinning van Herman die een grote voorsprong op de nummer 2 heeft.

Die nummer 2 werd na deze ronde Chris Draijer die na een complexe partij op een fraaie manier won van Douwe Tjerkstra. Hij pakte in een koningsaanval 2 pionnen en kon vervolgens de dames afruilen en loste Douwe af als nummer 2.

Twee tegenstanders

Jan Brinkman had een drukke avond met maar liefst 2 tegenstanders, Auke Wouda en Hans Starreveld. Hans Starreveld had gestunt met een overwinning tegen Jelle Jeltema in de laatste competiteronde, maar hoewel Hans het met een spectaculair paard offer probeerde liet Jan liet geen herhaling van deze stunt toe. Hij gaf een kwaliteit terug, won nog een stuk en trok de partij met een loperschaakje definitief naar zich toe. Auke Wouda werd verrast met een koningsaanval. Zo pakte Jan twee belangrijke punten, want hij staat nu praktisch gelijk met Jelle Jeltema direct achter de top 3.

Boeiende partij

Jan Wevers en Cornelis Jellesma speelden een boeiende partij; in de slotstelling resteerden elk 4 pionnen en voor Jan een loper en voor Cornelis een paard. De remise leek terecht maar om eindspel techniek te trainen is de slotstelling nog een aardige om na te spelen.

Henk Breimer had een zware avond tegen Trienke WIjmenga, in het toren eindspel moest hij met 2 pionnen tegen 3, waarvan er 2 nog op doorbreken stonden ook. Uiteindelijk promoveerden beiden een pin tot dame, stonden de torens wederzijds gepend en won Henk in de chaos zijn verloren pion terug. Waarna de vrede werd getekend.