Schaker Auke Wouda op dreef

RIJS - Op de kortste dag van het jaar, vlak voor kerst zou je misschien een "kerstgedachte" verwachten bij Schaakclub Rijs. Volgens eigen zeggen kwam daar niets van terecht en werd het een verhitte strijd.

Auke Wouda, had al snel Cornelis Jellesma verrast met een geniepig pionzetje. Het kostte een loper. Helaas was er geen compensatie voor Cornelis. Auke ging onverdroten door met zijn aanval. Geen houden meer aan. Cornelis gaf op. Chris Draijer kreeg een dubbelfianchetto van Henk Breimer voorgeschoteld. Het werd een prachtig duel, met over en weer kansen. Henk had een gevaarlijke matdreiging.Chris kon dit verhinderen met een mooi paardzetje en meteen daar achteraan een nare penning. Henk kon niet meer voorkomen dat zijn paard verloren ging.

Hans Starreveld kreeg uiteindelijk Jan Wevers op de knieën. Het leek een gelijk opgaande partij. Hans kon toch het gaatje vinden naar de winst, na lang verweer van Jan. Jelle Jeltema speelde een dubbele partij. Tegen Trienke Wijmenga kreeg hij het bepaald niet cadeau. Na afruilen van de torens wilde Trienke het paard van Jelle wegjagen. Dat lukte in eerste instantie, maar enkele zetten later kwam het paard weer aan gegaloppeerd. Meteen zat er een mat in 3 zetten in. Tegen Sijtze van der Wal zat er geen winst in. Jelle stond zelfs een pion achter in een goed vastgezette stelling. Sijtze bood remise aan, Jelle nam het aan. 1,5 punt uit 2 is toch behoorlijk. Tot laat in de avond streden Herman Beks en Tjeerd de Vries om de winst. Herman wees het remiseboek af van Tjeerd in een moeilijk toreneindspel.

De vermoeidheid speelt dan parten en er werden niet de beste zetten gedaan, maar Herman trok toch aan het langste eind.