Fryske top 100 populair bij publiek én artiesten

BALK - Een recordaantal stemmen van het publiek maken de Fryske top 100 populairder als ooit. Maar liefst 51.825 stemmen werden er geteld, toen de stembus dichtging op tweede kerstdag. Afgelopen jaar kwamen er 37.570 stemmen binnen.

Opvallend is dat er veel actie is gevoerd om bepaalde nummers in de Fryske top 100 te krijgen. De volledige lijst, uitgezonderd de top 10, is te zien op Frysketop100.nl.

Opvallende noteringen: De Hûnekop, Piter Wilkens en Andries de Vries

Er zijn dit jaar 18 nieuwe binnenkomers in de Fryske top 100, waarvan twee in de top 10. De Hûnekop en Piter Wilkens hebben het meeste aantal noteringen in de lijst, ze komen beide negen keer voor. Opvallend hoog in de lijst geëindigd is Andries de Vries. Hij komt binnen met zijn lied 'Bist do makke foar my' op nummer 15. Ook Jos Harteveld is een hoge nieuwe binnenkomer met het nummer 'Bist yn myn hert'. Hij komt binnen op plek 25.

Waardering van publiek

Al jaren zendt Omrop Fryslân op oudejaarsdag de Fryske top 100 uit. Voor veel Friezen het ideale programma om het jaar mee af te sluiten. Voor sommige artiesten betekent een notering een vorm van waardering voor hun werk. Marcel Smit: "De Fryske top 100 is zo langzamerhand een stukje cultuur geworden. Ik ben er trots op dat mijn liedjes er al jaren in staan en daarmee dus de waardering krijgen van de liefhebbers van de Friese muziek.

Jukebox

Er kon sinds 24 november gestemd worden op de Fryske top 100. Alom in de provincie dook de afgelopen weken het stemhokje op om een lijstje met 5 favoriete platen door te geven. Online kon er gestemd worden via Frysketop100.nl en de Omrop-app. Luisteraars en kijkers maken dit jaar kans op de Fryske top 100 jukebox. De jukebox wordt op 31 december weggegeven in de uitzending.

De Fryske top 100 wordt op 31 december van 13.00 tot 00.00 uur uitgezonden op radio, televisie, Omropfryslan.nl en de Omrop-app.