Klaar voor de Elfstedentocht

BALK - Bij de IJswegencentrale in Gaasterland laten ze niets aan het toeval over. Als de tocht der tochten, de Elfstedentocht er komt in 2019 en daar gaan ze nog steeds vanuit nu Piet Paulusma een strenge winter heeft voorspeld, kunnen zij los.

Vrijdag namen ze daarom een nieuwe geheel aangepaste veegmachine in ontvangst. Sytse Prins, ijsmeester van de Koninlijke Vereniging de Friesche Elfsteden was daarbij ook aanwezig, omdat die instantie gevraagd is om het geld te leveren voor de aankoop van dit apparaat en dat heeft gehonoreerd. Rayonhoofd Reitze Woudstra en Piet Siemonsma van de IJswegencentrale Gaasterland zijn blij met het apparaat dat ook door de IJsclub Balk zal worden gebruikt.

Nieuwe burgemeester

De kersverse nieuwe voorzitter Douwe Hoekstra van de IJswegencentrale Gaasterland was ook blij met de Ferrari die de eventuele Elfstedenrijders een stuk harder kan laten schaatsen, omdat hij het ijs zo prepareert dat het zo perfect mogelijk glijdt. Douwe Hoekstra heeft burgemeester Fred Veenstra opgevolgd als voorzitter. Deze mocht deze functie niet meer bekleden omdat een burgemeester ook zijn fiat moet geven voor een eventuele tocht. Die beide zaken waren niet langer verenigbaar. ‘Ik ben dus de opvolger van de burgemeester,’grapte Hoekstra. De machine die is ontwikkeld door Tjitte de Wolff Machines voor Landbouw & Industrie, Tuin & Park is op alle fronten zo aangepast dat hij licht behendig en efficiënt werkt. Dat kan ook bijna niet anders; De Wolff is zelf ook al 30 jaar actief bij de IJswegencentrale en kent dus het klappen van de zweep.

In de papieren krant van 10 januari een uitgebreider artikel over de kansen op een Elfstedentocht en de organisatie die nu sneller kan schakelen als er ook maar enigszins sprake is van kans op de Tocht der Tochten.