8070 dagen - wachten op de Elfstedentocht

HINDELOOPEN - De Elfstedentocht is altijd dichtbij maar toch steeds verder weg. Op 8 februari 2019 is het 8070 dagen geleden dat de Elfstedentocht van 1997 werd verreden. Als er die dag nog geen nieuwe tocht is geweest, betreden we het langste Elfstedenloze tijdperk ooit. Tot nu toe is dat de 8070 dagen tussen de tochten van 1963 en 1985. Jurryt van de Vooren schreef er een boek waarvan het eerste exemplaar binnenkort in het schaatsmuseum Hindeloopen zal worden overhandigd aan Henk Angenent en Klasina Seinstra. Ook Reinier Paping, Elfstedenwinnaar van 1963, en Wiebe Wieling, voorzitter van Elfstedentocht Vereniging zullen daarbij aanwezig zijn.

Elf thema’s

Henk Angenent werd toen als voorlopig laatste winnaar gehuldigd. Een complete generatie is inmiddels opgegroeid zonder de Tocht der Tochten te hebben gezien en beleefd. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren neemt de lezer in elf boeiende thema’s mee naar de ziel van de Elfstedentocht. Waar komt de spreuk It giet oan vandaan? Waarom speelde Bartlehiem in 1929 nog niet zo’n belangrijke rol als nu? Hoe werd er in 1917 gereageerd op de eerste vrouw die de Elfstedentocht uitreed? Hoeveel tochten waren er eigenlijk in de Tweede Wereldoorlog?

Welke Elfstedentochten werden afgelast

Welke tochten werden op het allerlaatste moment toch afgelast? Welke drama’s vonden plaats op en naast het ijs? En welke ontberingen waren er? 8070 Dagen – wachten op de Elfstedentocht is een rijk geïllustreerd boek dat alle schaatsliefhebbers zal doen hunkeren naar een nieuwe tocht. En voor wie de Elfstedentocht nog nooit meemaakte wordt duidelijk wat de magie is van deze wereldberoemde schaatstocht, die ieder jaar weer ter sprake komt zodra het kwik even onder nul graden zakt. Zonder meer het ultieme boek voor iedereen die de Elfstedentocht een warm hart toedraagt. Een ode aan misschien wel het mooiste sportevenement dat ons land rijk is!