Migchiel de Jong oppermachtige winnaar 14e Kliffenschaaktoernooi

RIJS - Maar liefst 40 deelnemers van 26 tot 78 jaar oud waren uit heel Noord-Nederland naar Hotel Jans in Rijs gekomen naar alweer het 14e Kliffenschaaktoernooi. Wel: alleen maar mannelijke deelnemers deze keer. Competitie-organisator Trienke Wijmenga was de enige aanwezige vrouw.

Na de klassieke opening met cake en oliebollen gingen de schakers aan de slag voor ronde 1. Torenhoge favoriet Migchiel de Jong, topspeler van Philidor Leeuwarden en International schaakmeester begon nederig aan het laatste bord tegen Henk Vosmeijer. Migchiel haalde overtuigend zijn eerste overwinning binnen. Andere favorieten wonnen ook, maar de toernooiwinnaar van 2018, Rienk van den Berg (SV Meppel) verloor van de sterke Timo Koffeman (SV Emmeloord), zo langzamerhand een vaste gast op het Kliffenschaaktoernooi en altijd in de hoogste regionen van de A-groep te vinden. Ook Fokke Jonkman, winnaar in 2010 en vaste stamgast op het toernooi won.

7 uit 7

In ronde 2 zat Migchiel de Jong al op het bord waar hij bleef de rest van het toernooi, bord 1. Achtereenvolgens zegevierde hij tegen Onno Brouwer (Sneek), Jan Anne Hogendorp, Fokke Jonkman, Roel Hazenberg, Tjitze Schram en Rienk van den Berg. 7 uit 7, een geweldige 100 %! Er was geen discussie wie de winnaar van het toernooi was, maar daarachter was de strijd wel heel spannend. Oud toernooiwinnaar Tjitze Schram (2015), tevens kopman van SC Sneek, behaalde een knappe 2e plaats, behalve de in te calculeren nederlaag tegen Migchiel in ronde 6, was er alleen een remise in ronde 4 tegen Tinus Fleur, clubgenoot en ook oud-winnaar van het toernooi (2017). De 3e prijs werd gedeeld door Rienk van den Berg, Wietse de Jong en Michiel Rensen.

In groep B waren de verschillen klein en was de strijd heel erg spannend. Wytze van der Zee (Sneek) toonde zich een ijzersterke toernooi schaker. Hij begon ijzersterk met 3 overwinningen in de eerste 4 ronden, maar viel daarna ver terug met nederlagen in de rondes 5 en 6. In ronde 7 toonde hij echter fighting spirit door van Michiel Takkebos (Philidor) te winnen. Daarachter werd de 2e prijs door 4 man gedeeld: Leon van den Elshout, Nico Nuyen (Lemmer), Grand old en founding father van dit toernooi Hessel van der Pal (Westergoo, Franker) en vaste gast Taeke Bergsma (Westergoo)

Geen Rijsters

Waar waren de Rij-ters in dit grote geweld? Het antwoord is kort: nergens. Douwe Tjerkstra zette in de B groep wel een goed resultaat neer, hij viel uiteindelijk net buiten de prijzen met 3 overwinningen 4 nederlagen. De enige man in de A-groep, de met zijn vorm worstelende Jan Brinkman bungelde het hele toernooi in de onderste regionen en harkte met 2 overwinningen, 1 remise en 4 nederlagen moeizaam wat punten binnen. Oud Rijs-ter Wim de Groot deed het iets beter met 2 remises, 2 overwinningen en 3 nederlagen. Clubvoorzitter Henk Breimer verloor 3 keer, hij won maar 1 keer en sprokkelde nog wat punten met 3 remises. Auke Wouda, tot slot moest het doen met 1 overwinningen, hij verloor maar liefst 6 keer.