Comité Geen Zandindustrie IJsselmeer laat ‘nee’klinken voorafgaand aan petear

Joure - De gemeenteraad van De Fryske Marren praat op 4 februari verder over de zandwinning in het IJsselmeer. Het wordt spannend of de petitie de stand van 15.000 NEE-stemmen zal halen voor die tijd. De 14.000 is op dit moment gepasseerd. Op maandag 4 februari vindt het petear over de zandwinning plaats in het gemeentehuis in Joure. Voorafgaand zal het Comité Geen Zandindustrie IJsselmeer met verschillende acties haar ‘nee’ laten klinken voor het gemeentehuis.

De bewoners van Gaasterland lijken grotendeels tegen de zandwinning. Gezamenlijk komen ze maandag daarom in de Gaasterland Express naar Joure en deze keer nemen ze hun bijzondere rode loper mee. Liefhebbers mogen er overheen lopen. Op het bordes van het stadhuis zal de dichter Syds Wiersma zijn gedicht ‘Sânfabryk foar Kliffekust’ voordragen. Gerrit Schra en Jelle Draaijer, van het comité ‘Geen Zandindustrie IJsselmeer’ zullen het standpunt van het actiecomité onder woorden brengen, en het strijdlied ‘Prima Zand’ zal over heel Joure schallen.

Petear

In het petear kunnen zowel bewoners als deskundigen de raad van informatie voorzien. De bewoners vertellen gezamenlijk hoe groot de impact is van deze zandindustrie voor de kust van hun mooie Gaasterland. Een dertigtal inwoners van met name Murns en Aldemardum zeggen kort, bijna in één zin, wat zij het ergste vinden.

Nadelen helder krijgen

Vervolgens schikken deskundigen aan tafel om aan te geven wat de problemen zijn. Dit zijn onder andere de verwachte schade aan de natuur, de geluidsoverlast en het zicht op een industrieel eiland in een natuurgebied. De gemeenteraad zal daarna informatie gaan vragen. De bedoeling van het petear is dat de raadsleden aan het eind van de avond voldoende zicht hebben op de problematiek om een besluit te kunnen nemen. Volgens GS is deze zandwinning een landsbelang, en moet de gemeente daarom instemmen. Voordelen voor de gemeente zijn er niet. In dit petear gaat het dus vooral om het helder krijgen van de nadelen.

Er zijn nog een paar plaatsen in de Gaasterland Express. Belangstellenden kunnen zich tot 4 februari opgeven via de site www.geenzandindustrieijsselmeer.nl van het comité. Langs de route Aldemardum – De Jouwer zijn verschillende opstapmogelijkheden. De bus vetrekt om stipt 18.30 uur uit Oudemirdum, mensen die mee willen in de Gaasterland Express dinene om 18.20 uur aanwezig te zijn. De verwachting is dat de bus rond 19.30 uur in Joure aan zal komen.