Raadhuis Balk mag vaker open

BALK - Het Raadhuis Balk mag vaker open onder leiding van Plaatselijk Belang Balk Vooruit. Te denken is dan aan evenementen als: De nacht van de nacht, Verhalenfestival, de Kunstmarkt, een eenmalige expositie en een rondleiding.

In 2014 besloot het college van burgemeester en wethouders dat het Raadhuis alleen open mocht voor huwelijksvoltrekkingen en incidenteel ambtelijk gebruik. Ook vonden er incidentele presentaties plaats, een overleg met een collegelid en werd het gebruikt als werkplek voor het sociaal wijkteam. Met de stichting BRM Fryske Marren is afgesproken dat zij het Raadhuis tijdens de open monumenten dag open kunnen stellen voor publiek. Als er een strenge winter invalt, zal de ijswegencentrale het Raadhuis gebruiken tijdens de Elfmerentocht, Zuidwesthoektocht en de Elfstedentocht. Andere verzoeken om het Raadhuis te gebruiken werden niet gehonoreerd, omdat het moeilijk was om dat te regelen met beheer, de sleutel en de schoonmaak.

Andere gelegenheden

Plaatselijk Belang Balk Vooruit heeft het college echter toch gevraagd of het mogelijk is om het Raadhuis in Balk te kunnen gebruiken voor andere gelegenheden. In december is daarover gesproken. Daarom mag Plaatselijk Belang Balk het Raadhuis nu toch gebruiken voor dit soort activiteiten. Zij is dan wel de enige partij die de activiteiten mag voordragen. De gemeente vindt dat met 1 aanspreekpunt de organisatie wel beheersbaar is. Commerciële activiteiten mogen er niet gaan plaatsvinden. Balk Vooruit zorgt er wel voor dat het Raadhuis netjes blijft.