Woudagemaal in herfstvakantie onder stoom

Lemmer - Het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer staat van dinsdag 22 tot en met donderdag 24 oktober onder stoom. Belangstellenden zijn deze dagen tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom in het oudste stoomgemaal ter wereld dat nog in functie is.

Wetterskip Fryslân brengt het ir. D.F. Woudagemaal jaarlijks twee keer onder stoom om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden. Dit om de bedrijfsvoering van het stoomgemaal te kunnen garanderen. Een bezoek aan het Woudagemaal begint in het naastgelegen bezoekerscentrum, waar jong en oud wordt geïnformeerd over de werking van het stoomgemaal en het waterbeheer in Fryslân. De interactieve expositie biedt de bezoekers een kijkje in de wereld van stoom, kracht en beweging.

Meertalige beleving

Vrijwilligers van de Stichting ir. D.F. Woudagemaal verzorgen de rondleidingen voor belangstellenden in het gemaal. Sinds kort is er een audiotour app beschikbaar, waarmee bezoekers tijdens de rondleiding in hun eigen taal de verschillende onderdelen van het gemaal kunnen beleven. De Woudagemaal-audiotour is op vrijwel iedere smartphone gratis te downloaden.

Werelderfgoed UNESCO

Het stoomgemaal uit 1920 is eigendom van Wetterskip Fryslân. Bij een hoge waterstand zorgt het Woudagemaal nog steeds voor droge voeten in Fryslân. In 1998 is het uitstekend onderhouden monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.