Werknemers Friesland Bank eisen duidelijkheid over pensioen

Leeuwarden - Lunchen uit protest: werknemers van de Friesland Bank laten dinsdag op het Beursplein in Leeuwarden weten dat zij ontevreden zijn over de pensioenproblematiek met de Rabobank, waarin zij opgaan.

Sinds anderhalf jaar verkeren de werknemers van de Friesland Bank in onzekerheid over hun pensioen. Gesprekken tussen de bonden en de Rabobank leidden tot niets. Ook in het voorstel om samen met een externe deskundige de pensioenproblematiek op te lossen, zou de coöperatieve bank geen heil zien. De werknemers van de Friesland Bank eisen nu dat er duidelijkheid komt over onder andere de toekomstige indexatie van alle pensioenen en het toekomstig beheer van de pensioenportefeuille.

Niet welkom?

Vakbonden FNV Finance en CNV Dienstenbond vinden dat de Rabobank zich weinig coöperatief opstelt en zich onttrekt aan zijn verantwoordelijkheden. “Dit is alweer het zoveelste probleem waar werknemers van Friesland Bank mee worden geconfronteerd”, aldus Annelies Ossel van FNV Finance. “Ze krijgen steeds meer het gevoel dat ze niet welkom zijn bij de Rabobank. De pensioenen kalven af en we moeten allemaal langer doorwerken. Het is niet zo raar dat de werknemers nu duidelijkheid willen over hun pensioen." Als het aan de vakbond ligt, hoort de Rabobank de pensioenverplichtingen van de Friesland Bank gewoon over te nemen. Roderik Mol, bestuurder CNV Dienstenbond: “Coöperatief suggereert samen, maar dat geldt blijkbaar niet voor het Rabobank-onderdeel dat Friesland Bank heet. Voor de werknemers voelt het alsof de Rabobank wel de lusten, maar niet de lasten wilt dragen.”