Zorggroep Alliade bezuinigt op overhead: 110 banen weg

Heerenveen - Zorggroep Alliade, moederbedrijf van onder andere Talant (gehandicaptenzorg) en Meriant (ouderenzorg) schrapt 110 FTE, het equivalent van 150 banen.

Volgens de zorggroep zijn de bezuinigingen nodig vanwege bezuinigingen van het Rijk op de AWBZ. Daardoor komt er minder geld binnen. De vergoedingen voor vervoer tussen woonplek en dagbesteding worden bijvoorbeeld gehalveerd. Dit kost Talant op jaarbasis €4 miljoen. En met het overhevelen van de WMO van het Rijk naar de gemeenten is een korting van 25 procent gemoeid. Het bedrijf is nu nog gezond maar kan door deze stapeling aan maatregelen in 2017 zomaar een miljoenenverlies lijden. Door nu al in te grijpen, hoopt men dat te voorkomen.

Management en ondersteuning

Er wordt vooral gesneden in management- en ondersteunende functies. ,,Met alle maatregelen die er op ons afkomen zullen we er alles aan doen om de directe zorg zo lang als mogelijk is, te sparen’’, zegt Erik Kuik, voorzitter van de Raad van Bestuur. Één van de maatregelen is het inperken van de managementlagen van drie naar twee. Ook krimpt de organisatie van Talant straks door het in leven roepen van twee nieuwe stichtingen: en organisatie voor mensen met een licht verstandelijke beperking en Wil, voor WMO-zorg. Talant en Meriade hebben samen talloze vestigingen in heel Friesland.