Verrassende elementen voor Iepen Fryske Kampioenskippen

Hindeloopen - Deelname van vier vrouwelijke skûtsjeschippers en live wedstrijdbeelden vanuit de lucht: Het open kampioenschap skûtsjesilen (IFKS) belooft dit jaar een spektakel te worden.

In Hindeloopen debuteren zaterdag 3 augustus drie dames als schipper. De glorieuze winst van Froukje Meijer met de Jonge Jasper uit Franeker, vorig jaar in de C-klasse, heeft een trend gezet, aldus IFKS-voorzitter Willem Hoornstra. "Het laat mooi zien dat dit het open Fries kampioenschap skûtsjesilen is", aldus Hoornstra. 'Zo lang de skûtsjes aan de eisen voldoen, kan iedereen meedoen." Opmerkelijk in dit verband is ook de entree van oude rot Ulbe Rienksz Zwaga. Hij was tot 2002 schipper op het Leeuwarder SKS-skûtsje. Nu staat hij aan het roer van de Oude Zeug (Vegelinsoord).

Debuterende dames

De als schipper debuterende dames zijn: Anne Wil Boterman op de Oant Moarn (Akkrum), Noortje Goedhart op de De Yde (Mantgum) en Jitske Visser op de Swan van Donia (Hempens). De debutanten beginnen in de C-klasse. Froukje Meijer is door haar kampioenschap van vorig jaar gepromoveerd naar de B-klasse. Promotie en degradatie, dat is het mooie van de IFKS, vindt Hoornstra. "Zowel bovenin als onderin blijft het tot de laatste wedstrijd spannend."

IFKS in vogelvlucht

De openingswedstrijd is zaterdag in Hindeloopen voor het publiek beter te volgen door de inzet van een drone, een onbemand helikoptertje met camera. Behalve vanuit de lucht wordt ook vanuit een speetboot gefilmd. Dankzij een groot beeldscherm op de dijk kan het publiek de strijd op het water van nabij meebeleven. Initiatiefnemer is oud-skûtsjeschipper Peter de Koe, die ook de rol van cameraman op zich neemt. "Ze mogen van mij verwachten dat ik een beetje kan inschatten waar je moet zijn voor de mooiste acties", aldus De Koe. De eerste beelden gemaakt tijdens een trainingswedstrijd bij Heeg.