Staarttjasker in Elahuizen genomineerd voor BankGiro Loterij Molenprijs

ELAHUIZEN -    De staarttjasker van Tineke de Vries uit Elahuizen, is een van de zeven molenprojecten, verspreid over heel Nederland, die  in september strijden om de BankGiro Loterij Molenprijs 2013.

Het molenproject met de meeste stemmen wint 90.000 euro om het plan te realiseren. De prijs stelt een molen in staat belangrijke aanpassingen of restauraties te verrichten. Nieuw dit jaar is dat iedere stem die wordt uitgebracht 1 euro oplevert voor het gekozen project.
Ieder molenproject heeft zijn eigen kenmerken, van ontmoetingsplaats tot duurzaamheid en van landschapsbeheer tot renovatie. De genomineerden De zeven genomineerde molenprojecten zijn:De staarttjasker in Elahuizen (Fr) De windmotor in Nijetrijne/Munnekeburen (Fr) Molen van Fakkert in Hoonhorst (Ov) Molen de Herder in Medemblik (NH) Strijkmolen B in Alkmaar-Oudorp (NH) Molen 4 Overwaard in Kinderdijk (ZH) Molen Jacobus in Vessem (NB)Stemmen Via www.molenprijs.nl kan het publiek van 1 september tot 1 oktober stemmen. Elke stem levert 1 euro op voor het project naar keuze. Op 3 oktober wordt bekendgemaakt welk molenproject de meeste stemmen heeft gekregen en de BankGiro Loterij Molenprijs 2013 met de hoofdprijs van 90.000 euro gewonnen heeft. De zes overige projecten krijgen het aantal verzamelende stemmen in euro's uitgekeerd. Onder de stemmers wordt een molenweekend voor acht personen verloot.Over de BankGiro Loterij Molenprijs 2013 De BankGiro Loterij Molenprijs 2013 is een jaarlijkse publieksprijs, ingesteld door vereniging De Hollandsche Molen in samenwerking met de BankGiro Loterij. Met de prijs willen organisaties laten zien dat molens een onmisbaar en belangrijk onderdeel zijn van het Nederlands cultureel erfgoed. De prijs stelt een molen in staat belangrijke aanpassingen of restauraties te verrichten. Het winnende project ontvangt dit jaar niet 50.000 euro maar 90.000 euro. De Hollandsche Molen heeft voor deze verhoging gekozen om zo het 90-jarig jubileum van de vereniging te vieren.
Fotobij:
Tineke de Vries bij het schaalmodel van de staarttjasker die een plek moet krijgen in het natuurgebied de Flearen. De molen moet water naar de greppels malen.
Foto Balkster Courant