Afgedankte matrassen massaal in Retourmatrascontainer milieustraat

BALK/JOURE - /LEMMER  - Mensen laten massaal hun afgedankte matrassen achter in de Retourmatrascontainer die in verschillende milieustraten staat, zoals in Balk, Joure en Lemmer. Inmiddels zijn er al bijna honderd containers afgevoerd.

Als symbolische handeling hebben wethouder Durk Durksz van de gemeente Skarsterlân (de Friese Meren) en Fokke van der Vliet, gemeente Tytsjerksteradiel en tevens voorzitter van de werkgroep Vermarkting namens de Friese gemeenten op vrijdag 15 november samen een matras in de speciale RetourMatrascontainer gedaan. Hierbij is door RetourMatras bv een hergebruikcertificaat overhandigd aan de wethouder. De milieustraat in Joure is één van de milieustraten waar particulieren hun oude matrassen gescheiden kunnen inleveren. Dit kan ook op de andere milieustraten van deze gemeente (Lemmer en Balk), en op de milieustraten Burgum (gemeente Tytsjerksteradiel), Franeker (gemeenten Harlingen/Franekeradeel/Littenseradiel), Heerenveen (gemeente Heerenveen), Kollum (gemeente Kollumerland) en Stiens (gemeenten Leeuwarderadeel/het Bildt/Menameradiel). Vanaf begin mei is op verschillende milieustraten in Friesland een aparte container te vinden waarin mensen hun afgedankte matrassen kunnen achterlaten. De matrassen worden vervolgens afgevoerd naar een gespecialiseerde verwerker waardoor minimaal 95% hergebruik van de matrassen kan worden gerealiseerd. Door de samenwerking van Friese gemeenten, Omrin en het bedrijf RetourMatras worden met de gescheiden inzameling van matrassen zoveel mogelijk grondstoffen hergebruikt.

95% hergebruik

Een matras wordt gemiddeld één keer per dertien jaar vervangen. Jaarlijks kunnen in Friesland dan ook gemiddeld 45.500 matrassen potentieel worden vervangen. Niet alle matrassen hoeven naar milieustraten, de detaillisten kunnen ook oude matrassen innemen. Wanneer matrassen apart ingeleverd zijn, kan maar liefst 95% van een matras worden hergebruikt. Dit draagt bij aan het streven van de gemeenten en Omrin om zoveel mogelijk grondstoffen terug te brengen in de keten door hergebruik of recycling.

Verwerking

De matrassen worden in de fabriek van RetourMatras in Lelystad opengesneden. De tijk (het voornamelijk katoenen omhulsel) verwijderd en apart opgeslagen. Het textiel krijgt een tweede leven. Het wordt gerafeld, hersponnen en gebruikt voor nieuwe textielproducten. De diverse drukverdelers gaan naar de poetsdoekenindustrie. Het metaal van de stalen vering wordt na omsmelting ingezet als secundaire grondstof en schuim opgesplitst in polyether en latex. Het polyether wordt toegepast in bijvoorbeeld ondertapijt en geluidsisolatie. Het latex wordt hergebruikt in judomatten en vulling in de meubel- en auto-industrie. Het hout wordt hergebruikt in de spaanplaatindustrie. Voor het kunststof van de pockets is (nog) geen hergebruiksmogelijkheid en wordt daarom verbrand waarbij de warmte weer wordt omgezet in energie. RetourMatras maakt geen nieuwe producten maar zorgt dat de materialen die uit de oude matrassen afkomstig zijn, terecht komen bij een gespecialiseerde hergebruiker.