Beleefgang in Zorgwoningen Balk

Balk - Plantein Zorgwoningen Balk was begin 2013 een van de vijf winnaars in de verkiezing voor het ZorgGebaar, georganiseerd door De Friesland zorgverzekeraar. Het ingezonden idee was voor een beleefgang, die dementerende ouderen stimuleert actief te blijven. De eerste muurschildering, gemaakt door Sjoukje Altenburg – Wildschut, is nu gerealiseerd.

De gang in de Zorgwoningen wordt aangepast aan de beleving van de bewoners. Niet alleen de muren worden versierd, maar ook de verdere aankleding wordt aangepast met gezellige zitjes, dingen van vroeger, geuren en kleuren, etc. Uit onderzoek is gebleken dat het woonleefklimaat een grote invloed heeft op het welbevinden van bewoners. Met de steun van het ZorgGebaar kunnen de gangen van de zorgwoningen hier nog beter op worden aangepast.

Schilderij van Sjoukje Altenburg - Wildschut

Sjoukje Altenburg – Wildschut schilderde het eerste beeld op de muur van de Zorgwoningen: een prachtige wandschildering van een melkende boerin in een oude ‘Buthus’ stal. Dit beeld doet bij veel cliënten van de Zorgwoningen oude tijden herleven. Vele van hen hebben zelf vaak op de afgebeelde wijze een koe gemolken, of gezien dat dit werd gedaan.

Verkiezing ZorgGebaar

In totaal waren er tien genomineerden met een goed idee om de kwaliteit van leven of van de zorg in concrete situaties te verberen. De verkiezingen werden gehouden op de Facebookpagina van De Friesland. Mensen konden tot 28 februari van dit jaar aangeven welk idee zij het beste vonden. Ruim 1800 mensen hebben hun stem uitgebracht.